Klassisk Knäck, Lakritsknäck och Chokladknäck

Recept på klassiskt julgodis

Klassisk Knäck, Lakritsknäck och Chokladknäck… julgodis hör julen till – särskilt ett riktigt bra recept på knäck. Dock drar sig en del för att laga knäck, och jag är en av dem. För egen del tycker jag knäck är förbaskat tråkigt att laga. Det är egentligen ingen stor utmaning utan kräver mest tålamod.

Först måste man röra, röra, röra för att få den sega såsen ska koka ihop. Därefter kommer prövningen att försöka pytsa ut det sega kletet i formar utan att bränna sig och utan att slabba ner hela köket och på köpet kleta ihop de små formarna i varandra. Därimellan ska man veta om smeten är lagom lös eller om man har råkat koka den för länge så att den stelnar i en hård kaka som man kan slå ihjäl en häst med…

Recept på knäckTips när man kokar knäck

Att koka knäck kan tyckas vara lättare sagt än gjort – eller kanske segt än gjort? Dock är det inte alls svårt om man har rätt verktyg och bra recept.

Lagom temperatur

Det första man behöver är en termometer för att avgöra om knäcken har lagom temperatur. Vid 125° är knäcken redo att hällas i formar. Kokar man knäcken för länge blir den istället för hård. Tiden varierar beroende på ytan på kastrullens botten – ju större botten, ju kortare koktid.

För lös eller kornig knäck?

Blir knäcken istället för lös beror det på att den blivit upphälld för tidigt. Det kan också vara så att man behöver tillsätta mer socker och grädde samt höja temperaturen på plattan. Blir knäcken korning har istället temperaturen på plattan varit för hög.

Hemligheten är röra i knäcken och att ha mediumvärme på plattan – den ska alltså varken stormkoka eller koka för lite. Ett lätt puttrande är lagom. Rör inte för mycket i smeten efter den tagits av från plattan, då kan den också bli kornig.

Julknäck och det berömda kulprovet

Har man ingen hushållstermometer kan man göra kulprovet. Då tar man en tesked med lite av knäcksmeten och droppar ner i ett glas med kallt vatten. Löser den upp sig är den inte klar, men går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går kulan istället att bryta sönder (men är lite seg), då är den lagom för hård för kola.

Häll upp smet utan klet

Häll upp knäck utan kletAntingen kan man hälla upp smeten i ett rostfritt litermått med hällpip. Har man en kastrull med avhällning blir det förstås ännu enklare och mindre bökigt.

Det kan hända att man råkar doppa kastrullbotten i den upphällda knäcken, se då till att hälla ner i formarna från vänster till höger. Man kan också ställa några knäckformar i taget på något upphöjt (exempelvis en uppochnervänd djup tallrik).

Allra bästa tipset är förstås att slå till på en Lékué Decomax Dekorsprits. Jag är också himla förtjust i denna knäckplåt i silikon. Den står stabilt och knäcken är enkel att få ut.

Är man bekväm kan man hälla upp smeten i en stor form där den får stelna och sedan skäras upp till rutor. Ska du göra på detta vis räcker det med att knäcken har en temperatur på 122°. Dessutom bör man tillsätta lite honung i knäcken.

Hur ska man förvara Knäck?

Förvara knäcken torrt och svalt men inte i kylskåp. Kola och knäck håller sig i upp till 3 månader om den förvaras rätt. Knäck kan också frysas. Lägg smörpapper mellan lagren så kladdar de inte ihop.

Klassisk Knäck, Lakritsknäck och Chokladknäck

Nu när vi har gått igenom knepen är det bara att sätta igång. är du ändå inte övertygad finns det förstås andra goda saker att göra – som pepparkakor, lussekatter – eller dessa supergoda och glutenfria Cornflakestoppar med tranbär och vit choklad.

Klassisk julknäck

Ca 50-60 st

Klassisk Knäck

2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 msk smör
0,5 dl hackad mandel (kan uteslutas)
knäckformar

  • Koka upp socker, grädde och sirap i en tjockbottnad vid kastrull under omrörning. Låt knäcksmeten småputtra tills temperaturen kommit upp i 125°C. Rör då och då. Koktiden kan variera mellan 20–30 minuter beroende på hur vid kastrullen är. Använd en digital kökstermometer eller gör kulprovet för att kontrollera om den är färdig. Blanda i smöret och ha i hackad mandel om så önskas.
  • Rada upp knäckformarna. Tag av kastrullen från värmen och häll upp smeten i formarna. Låt svalna.

Lakritsknäck

Ca 50-60 st

Lakritsknäck

2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 msk smör
1 msk liquorice syrup eller 2 msk lakritspulver
knäckformar

  • Koka upp socker, grädde och sirap i en tjockbottnad vid kastrull under omrörning. Låt knäcksmeten småputtra tills temperaturen kommit upp i 125°C. Rör då och då. Koktiden kan variera mellan 20–30 minuter beroende på hur vid kastrullen är. Använd en digital kökstermometer eller gör kulprovet för att kontrollera om den är färdig. Blanda i smör och lakritssirap.
  • Rada upp knäckformarna. Tag av kastrullen från värmen och häll upp smeten i formarna. Låt svalna.

Chokladknäck

Ca 50-60 st

Chokladknäck

2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk kakao
2 msk smör

  • Koka upp socker, grädde, sirap och kakao i en tjockbottnad vid kastrull under omrörning. Låt knäcksmeten småputtra tills temperaturen kommit upp i 125°C. Rör då och då. Koktiden kan variera mellan 20–30 minuter beroende på hur vid kastrullen är. Använd en digital kökstermometer eller gör kulprovet för att kontrollera om den är färdig. Blanda i smöret och ha i hackad mandel om så önskas.
  • Rada upp knäckformarna. Tag av kastrullen från värmen och häll upp smeten i formarna. Låt svalna.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.