Julig grönkålsröra på kavring med skinka och pepparrot

Dags för glöggmingel

I vanliga fall är jag igång redan i november med julmyset. Dels för att jag behöver fixa allt juligt till bloggen i god tid och vill komma i stämning, men också för att alla inbjudningar till provningar av glögg och julmat smygstartar då. Dessutom är november en ganska mörk och trist månad som aldrig kan må dåligt av lite extra mys. Jag är går förvisso inte all in; det blir lite jazzig julmusik, någon granruska som åker in för att dekorera de gamla vanliga värmeljusen samt någon extra ljusslinga.

I år har däremot varit osedvanligt sen med julmyset. Jag tycker också det varit svårt att komma i riktig stämning. Kanske för att det varit så mycket att göra, men också för at det varit så regnigt och grått hela november.

Nu är jag i alla fall gång med julmusiken och julplanerna. Första flaskan glögg ligger också och väntar i vinstället för att öppnas till helgen. Oavsett om jag ställer till med stor fest i form av glöggmingel, eller bara svänger ihop några godbitar som jag och sambon mumsar av någon kväll är det ändå tradition att jag lagar glöggsnittar.

Madeleine Landley med koriander

Tips till glöggminglet

Glöggsnittar är juliga munsbitar i form av snittar och aptitretare som serveras till lite glögg. När man är trött på glögg kan man gå över till rödvin. Snittarna till glöggminglet ska så klart ha olika inslag av julens godsaker i form av skinka, senap, apelsin, sill, grönkål och pastej – det finns ju trots allt en hel del att välja och vraka bland på julbordet. De ska också kunna ätas i en munsbit.

Mina absoluta favoriter är dessa fyra godingar; Quiche med matjessill och rödlök, Julig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschips, Janssonrösti samt Minipizzor med grönkål, feta och rostade mandlar (klicka på bilderna nedan för att komma till recepten). Jag tycker de består av en bra kombination texturer och smaker. En liten soppa är också något som folk blir extra glada över. Varför vet jag inte, men att få något tjusigt och värmande i ett litet glas brukar vara rätt trivsamt och höja några ögonbryn.

Fler goda recept till glöggminglet:

Quiche med matjessill och rödlökJulig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschipsJanssonröstiMinipizzor med grönkål, feta och rostade mandlar

Enkelt och juligt

En ny favorit till samlingen med glöggsnittar är dessa godbitar som består av en julig grönkålsröra på kavring med skinka och pepparrot. Mandel och grönkål steker man i smör tillsammans med lite lök. Sedan rör man ihop pepparrot och färskost, brer på det på en bit kavring och toppar med grönkålsröran och skinkan. Vill man ha det vegetariskt (lakto-vegetariskt) skippar man bara skinkan. Ett tips är förresten också att servera dessa goda snittar till nyårsafton och på så vis ta tillvara på julresterna. Vi får alltid över skinka, grönkål och nötter.

Dekorera med några snyggare pinnar i bambu eller metall. Jag brukar hålla ögonen öppna efter roliga varianter av tandpetare hela året, men det brukar också gå att beställa på nätet. Bambupinnarna med hjärta som jag använt till dessa glöggsnittar kan man exempelvis köpa hos Barshopen. Självklart kan man också bara använda klassiska tandpetare.

» Här hittar du fler recept på goda rätter att servera till glöggminglet

Julig grönkålsröra på kavring med skinka och pepparrot

Julig grönkålsröra på kavring med skinka och pepparrot

16 snittar

Julig grönkålsröra:

0,5 dl mandel
1/2 gul lök
30g grönkål
25g smör
salt, peppar

1,5 msk riven pepparrot på tub
100g färskost med gräslök
4 skivor bröd, ex kavring eller annat mörkt bröd
4-8 skivor rökt skinka eller julskinka (ca 100-120g)

  • Hetta upp en stekpanna med en liten knick smör och ha ner mandlarna. Rosta dem så de får lite färg. Låt svalna.
  • Hacka lök, grönkål och mandlarna. Ha ner en klick smör i en stekpanna och låt löken mjukna på låg värme. När den mjuknat, ha ner grönkålen och stek 1-2 minuter. Ha ner mandel-hacket och stek ytterligare någon minut. Låt svalna. Dra över lite salt och peppar.
  • Blanda riven pepparrot med gräslöksost.
  • Skär varje brödskiva till lagom bitar – cirka 4 per skiva. Skär varje skink-siva till remsor. Bred på lite färskost på varje brödskiva, strössla över grönkålsröran och avsluta med att fästa en skink-remsa med en tandpetare.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.