Julig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschips

Soppa till glöggminglet

Julig majssoppa med apelsin och nejlika passar perfekt till glöggminglet. Denna enkla soppa som är fylld med goda, juliga smaker får sin sötma från majskorn på burk. Oväntat va? Tillsammans med malen nejlika och ingefära blir det en riktigt hemtrevlig soppa som är perfekt att slå upp i små glas och mingla med. Fras och sälta kommer från de dekorativa grönkålschipsen på toppen – alltså små bitar av grönkål som man friterar lätt i olja och sedan saltar.

Mingelmat som kan förberedas

En av fördelarna med denna soppa är att den kan förberedas. Gör den i förväg och förvara den i kylen – jag förvarade min i en glasflaska. När gästerna kommer och det är dags att duka fram mingelmaten slår man bara upp soppan i glasen och värmer dem i micron, eller så slår man upp soppan i en kastrull och värmer på. Tillsammans med de frasiga grönkålschipsen blir det en riktig smakbomb som bjuder på julens godaste smaker.

Har du vegetarianer som äter mejeri på besök passar denna soppa perfekt. är dina gäster veganer (eller renodlade vegetarianer) byter du smöret mot olja eller mjölkfritt smör. Den syrade grädden kan du byta mot lite extra vatten samt en skvätt äppelcidervinäger.

» Här hittar du fler goda recept till glöggminglet

Julig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschips

8-10 stycken

Julig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschips

Majssoppa:

25g smör
1 gul lök
2 burkar majs (á 165g avrunnen)
2 + 5 dl vatten
1 dl syrad grädde
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
2 msk saft från apelsin

Dekoration:

16-20 små kvistar grönkål
3-5 dl rapsolja
salt

1. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad gul lök. Slå av vattnet från majsen. När löken mjuknat, ha ner majsen och låt den stekas cirka 10-15 minuter under omrörning.

2. Slå på 2 dl vatten och låt det puttra ihop med majsen under 5 minuter.

3. Mixa till en slät smet och ställ tillbaka på plattan. Ha i resten av vattnet, syrad grädde och kryddorna. Låt puttra ihop några minuter. Varmhåll till det är dags att servera.

4. Dela grönkålen till mindre kvistar. Skölj den och klappa den torr. Hetta upp rapsoljan och ha fritera grönkålen några minuter på medelvärme – det får inte vara för varmt, då bränns grönkålen. Låt rinna av på papper och dra sedan över ett varv med salt. Häll upp soppan i glas och dekorera med 1-2 grönkålschips per glas.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.