Julig råkostsallad med apelsindressing

Färgglad sallad till julbordet

En julig råkostsallad med apelsindressing passar fint när man vill ha lite mer grönt på bordet, och kanske något uppfräschande och knaprigt till allt det övriga. Denna sallad är enkel att göra och består av palsternacka, morot, äpple, rödkål och mandel. det hela serveras med en dressing som smaksätt smed apelsin och persilja.

Man kan servera denna sallad på två vis; antingen serverar men den som en råkostsallad, eller så steker man den hastigt i smör och salt så den får lite mer smak och mjukhet. Förra julen gjorde jag den rå, men i år ska jag steka den. Variation förnöjer ju, men hur man vill göra den beror ju också vad man har för andra tillbehör. Självklart kan man ta de rotsaker man har till hands. Exempelvis går även kålrot och rotselleri går bra att ha i.

» Här hittar du fler rätter till ett grönare julbord

Julig råkostsallad med apelsindressing

Julig råkostsallad med apelsindressing

För: 6–8 personer som tillbehör

1 palsternacka (cirka 120g)
1 morot (cirka 120g)
1 grönt äpple
300g rödkål
1 dl mandel + salt

Apelsin-dressing:

1/2 apelsin
0,5 dl rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk äppelcidervinäger
0,5 dl hackad persilja
salt, peppar

  • Gnugga morot och palsternacka rena eller skala dem om de är jordiga. Kärna ur äpplet. Hyvla morot, palsternacka och äpple till tunna strimlor på en mandolin eller skär för hand. Strimla rödkålen.
  • Hacka mandeln slarvigt till stora bitar. Hetta upp en stekpanna med lite matfett och stek mandeln under omrörning så den får lite färg. Smaka av med salt.
  • Rör ihop saft från en halv apelsin med rapsolja, rödvinsvinäger och äppelcidervinäger med hackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Blanda råkosten på ett snyggt fat med den rostade mandeln. Ringla dressingen över eller servera den till. Dekorera gärna med lite hackad persilja eller färsk hackad grönkål.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.