Julig sallad med brysselkål, grönkål, mandel och apelsin

Sallad med julens smaker

Jag har sagt det förr, men är du en ny besökare i Landleys kök kan det vara bra att veta att jag älskar kål. Många av mina rätter innehåller kål. Kål är nyttigt. Jag tycker också att kål är typiskt svenskt och en rustik råvara – och min mat är ofta rustik.

BrysselkålKanske har det blivit trendigt med kål och lök tack vare Filip Fastén och hans vinst i Årets Kock 2014 med rätten ”Häst med kål och lök”. Det liksom avdramatiserade dessa råvaror och gjorde att man hellre skröt lite om att man använde dem, istället för att prata om den som grönsaker som kan ge en gaser i magen. Ja, alla magar tål kanske inte kål – men man kan faktiskt vänja sig, precis som med det mesta.

Recept till det vegetariska julbordet

Till jul brukar min mamma alltid koka brysselkål. Det är inte direkt någon kulinarisk upplevelse utan bara brysselkål som rakt upp och ner kokats hela med salt. Det är en gammal tradition med brysselkål på julbordet, men till förra julen bestämde jag att vi skulle utveckla denna tradition och bjöd istället på en julig sallad med brysselkål, grönkål, mandel och apelsin. Det här är en riktigt härlig sallad att ställa på julbordet. Den passar också dem som satsar på det vegetariska julbordet. Är du vegan eller vegetarian kan jag också tipsa om detta recept på vegansk Janssons Frestelse, aka Vegansson.

Vegansk Janssons FrestelseDenna sallad i sin tur innehåller hela brysselkål som man först kokar med salt, lökpulver och vitlökspulver för att de ska bli mjuka och få god smak. Därefter halverar man dem och steker i smör och salt. Brysselkålen får sedan samsas med läckert gröna grönkålsblad som stekts på låg värme med salt, smör och äppelcidervinäger. Över det hela strösslar man mandelflarn och ringlar en vinägrett som smaksätts med apelsin. Hur gott som helst med de juliga smakerna, och väldigt enkelt att göra!

Anledningen till att man inte steker brysselkålen och grönkålen tillsammans är för att grönkålen behöver en lägre temperatur i pannan än brysselkålen, samt att de smaksätts med lite äppelcidervinäger – man vill ju ha en variation på smakerna så inte allt smakar likadant. Är man vegan byter man smöret mot mjölkfritt margarin eller olja.

Och du, självklart måste man inte servera denna sallad enbart till jul. Den passar under hela hösten och vintern som ett gott tillbehör till den vanliga maten. Dressingen kan du naturligtvis variera med en mer neutral dressing med citron eller örter. Dock är det väldigt gott med sötman från apelsinen till kålen.

» Här hittar du fler goda julrecept

Julig sallad med brysselkål, grönkål, mandel och apelsin

För: 8-10 personer på julbordet
För: 4 personer som tillbehör

Julig sallad med brysselkål, grönkål, mandel och apelsin

500g brysselkål
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
salt, peppar
smör
150g grönkål
0,5 tsk äppelcidervinäger
1 dl mandelflarn

Vinägrett:

1 apelsin
0,5 dl olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

  • Ansa brysselkålen från trötta blad och skär bort den torra delen på stammen. Koka upp vatten med lökpulver, vitlökspulver, salt och peppar. Sjud brysselkålen i 10-15 minuter. Slå av vattnet och låt dem svalna. Halvera brysselkålen och stek dem i en stor klick smör samt salt och peppar så de får lite yta runt om – gärna på lite högre värme så de får lite yta. Ös över i en skål.
  • Skär bort stammen från grönkålen och skär ner bladen till lagom bitar. Stek i smör med salt och peppar. Stek på låg temperatur så behåller de sin gröna färg och blir inte brända. Slå på en skvätt äppelcidervinäger när grönkålen mjuknat och låt den fräsa in. Ha sedan ner grönkålen med brysselkålen. Strössla över mandelflarn.
  • Blanda saften från en apelsin med olja, äppelcidervinäger och smaka av med salt och peppar. Slå vinägretten över salladen och blanda.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.