Julig sallad med rödkål, friterad grönkål och glöggdressing

Klart man ska ha en julsallad på julbordet

En ny tradition i min familj är att jag gör en julig sallad. Salladen ska alltid innehålla ingredienser som tillhör julen, och så klart några av julens bästa smaker. En av de senaste kreationerna blev en julig sallad med rödkål, friterad grönkål och glöggdressing. Rödkål är ju en klassiker på julbordet, och i denna sallad har jag den rå tillsammans med morot, äpple och rotselleri som jag skär till smala strimlor. Detta kan man göra för hand, med en mandolin eller en julienneskärare.

Till det hela rostar jag mandel och friterar grönkål till grönkålschips för att få härligt crunch ovh fras. Ett tips, när det kommer till grönkålen är att inte blanda ner den direkt. Låt den ligga separat i en egen skål och lägg på den precis vid servering. Då behåller den sin krispighet och blir inte saggig och nedtyngd av dressingen och de andra grönsakerna.

Tillbehör till julafton

Vad man vill ha för dressing till salladen går förstås att variera. Denna gång gjorde jag en dressing med glögg. Antingen tar man glögg med alkohol eller saftglögg. Denna rör jag ihop med rapsolja och äppelcidervinäger och kryddar med persillade eller italiensk salladskrydda samt salt och peppar. Både persillade eller italiensk salladskrydda påminner om varandra. Den första innehåller även vitlök, vilket jag gillar, samtidigt som båda är örtiga och pigga.

Vill du hellre ha en annan dressing till julsalladen kan du även spana in denna dressing med brynt smör, denna apelsinvinägrett eller varför inte en dressing med senap? Alla passar bra till och gör det enkelt att variera det hela.

» Här hittar du fler recept för ett grönare julbord

Julig sallad med rödkål, friterad grönkål och glöggdressing

Julig sallad med rödkål, friterad grönkål och glöggdressing

För: 6–8 personer som tillbehör

Råkostsallad:

120g rotselleri
1 morot (cirka 120g)
1 granny smith-äpple
300g rödkål
1 dl mandel + salt

Grönkålschips:

100g grönkål
1-2 dl rapsolja
salt

Glögg-dressing:

0,5 dl glögg
0,5 dl rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
persillade/italiensk salladskrydda
salt, peppar

  • Skala och skär rotsellerin. Gnugga moroten ren eller skala den om den är jordig. Kärna ur äpplet. Skär rotselleri, morot och äpple till tunna strimlor eller hyvla dem på en mandolin. Strimla rödkålen. Lägg allt i en skål.
  • Halvera eller grovhacka mandeln. Hetta upp en stekpanna med en liten klick matfett och stek mandeln under omrörning så den får lite färg. Smaka av med salt.
  • Dela grönkålen till lagom stora kvistar. Skölj dem och klappa dem torra. Är de blöta kommer det att sprätta i ugnen. Häll upp rapsolja i en ugnsform. Ha ner grönkålen och vänd runt dem i oljan. Värm ugnen till 150°C på varmluft eller 200°C i vanlig ugn. Ställ in formen i 8–10 minuter. Vänd runt chipsen efter halva tiden. Alla ugnar är olika så bevaka att de inte börjar bli gulbruna – då börjar de bli brända. Grönkålen ska bara bli mörkt grön och hårdna till. Lyft ur grönkålschipsen och låt rinna av på papper. Dra sedan över ett varv med salt.
  • Rör ihop glögg, rapsolja och äppelcidervinäger med persillade eller italiensk salladskrydda samt salt och peppar. Smaka av. Blanda råkosten på ett snyggt fat med grönkål och mandel. Ringla dressingen över eller servera den till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.