Enkelt julgodis
Ibland är det kul att damma av gamla klassiska recept och piffa upp dem med nya ingredienser och smaker. Jag minns hur jag och min syster brukade göra chokladbollar när vi var små. På den tiden var man förstås inte inte alls politiskt korrekt och kallade dessa små godsaker för negerbollar. Sanningen var kanske dock att min syster stor för bakandet och jag för ätandet. Fram till idag har jag varken bakat eller ätit chokladbollar, och tur är kanske det med tanke på att de innehåller en hel del socker.
Glutenfria godsaker till jul
Så här till jul är det i alla fall trevligt att unna sig något onyttigt och riktigt smaskigt. Man kan ju faktiskt träna bort det efter jul när det är dags att ta tag i det nya året. Chokladbollar är enkla att göra. De går även fort att göra och blir förstås också helt glutenfria om man väljer säker havre från exempelvis Semper.
De klassiska chokladbollarna gör man med kaffe, men i dessa bestämde jag mig för att göra en vuxnare variant med glögg. Det var faktiskt lite av en slump eftersom jag drack glögg samtidigt som jag gjorde dessa. Doften av glöggen passade så bra med chokladsmaken att jag bestämde mig för att prova. Gissa om det blev gott!
Chokladbollar för vuxna
Jag använde Blossa starkvinsglögg med cognac eftersom den har mer smak och lite sting. Glöggen fick också samsas med chili och kanel för en extra knuff. Prova dessa godingar nästa gång du ska göra julgodis, det blir oväntat gott. Förpacka chokladbollarna i en fin ask med lite cellofan så har du också en fin gå bort-present.
Till toppingen runt om chokladbollarna kan man egentligen ta var som helst – exempelvis kokos, pärlsocker eller strössel. Jag ville egentligen få tag i rosa pärlsocker men i brist på det blev det en blandning av vitt pärlsocker och jordgubbskulor från Dr Oetker. Kring jul måste man självklart ha något rött runt om. Ett tips är också att kika på Panduro Hobby som har många roliga bakartiklar.
Ett bra tip sär för övrigt at använda latexhandskar när man gör dessa chokladbollar. Då slipper man både kladd och får godis som håller längre tack vare mindre bakterier från händerna. Ta fram chokladbollarna någon halvtimme innan de ska serveras så är de härligt krämiga inuti.
Juliga chokladbollar med glögg och chili
100g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk chiliflagor
3 msk starkvinsglögg (exempelvis blossas med cognac)
Till garnering:
1 dl pärlsocker
1 dl jordgubbspärlor (se länk ovan)
1. Smält smöret i en kastrull och rör i socker, vaniljsocker, kakao, glögg, kanel och malda chiliflagor. Blanda ihop allt och ha ner havregrynen. Ställ i kylskåp cirka en timme.
2. Rulla till bollar – gärna med latexhandskar på. Häll upp pärlsocker och jordgubbspärlorna i en skål. Rulla bollarna i garneringen så den täcker runt om.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.