minipizzor med rödkål, skinka och fikon

Plockmat till glöggminglet

Pizza förknippar många med söndag, men varför inte bjuda på juliga pizzor till fördrinken eller till glöggminglet. Precis som föregående år har jag lagat en massa goda smårätter och bjudit in till glöggmingel. För det mesta försöker jag att göra allt glutenfritt så att eventuella allergiker också kan äta. En liten rätt med mjöl fick dock slinka in, och i år blev det dessa goda små minipizzor med smak av saltsyrligt rödkål, rökig skinka och söta fikon. Dessa minipizzor med rödkål, skinka och fikon passar faktiskt perfekt till vilket mingel som helst.

Vin från Italien till glöggmingel

Kombinationen av pålägg blir verkligen ljuvlig och passar utmärkt till ett italienskt rödvin. Välj gärna ett som inte är för stramt och med viss kryddighet och saftiga bär. Ett gott vintips hittar du under receptet – nämligen ett italienskt rödvin av druvan Primitivo. Detta är ett otroligt prisvärt vin för sina 79:- som bjuder på följsam frukt, medelfyllig kropp och trevliga tanniner som inte är allt för mesiga. Till skillnad från de amerikanska viner som görs på släktingen Zinfandel bjuder detta på mer karaktär utan att varken vara blaskigt eller syltigt. Riktigt trevligt.

» Fler recept till glöggminglet hittar du här.

Minipizzor med rödkål, skinka och fikon

12 stycken
Tid: 15 minuter
Temperatur: 200°C

minipizzor med rödkål, skinka och fikon

Pizzadeg:

1/2 paket jäst (25g)
2 dl vatten
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
5 dl vetemjöl

Pizzatopping:

200g rödkål
salt, svartpeppar
1 tsk äppelcidervinäger

120g rökt skinka
7 st torkade mjuka fikon
olivolja

1. Smula jästen i fingervarmt vatten och rör till den löses upp. Blanda med olja och salt, och sedan med vetemjölet. Knåda ihop till en boll och låt den jäsa på en ljummen plats under bakduk i sin skål – cirka 45-60 minuter.

2. Strimla rödkålen och ha ner i en stekpanna med en stor klick smör. Låt det fräsa under ett par minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast. Salta och peppra ett varv och avsluta med att slå på vinägern. Ställ åt sidan och låt svalna.

3. Strimla julskinka och fikon var för sig.

4. Dela degen till 12 bitar och forma dessa till varsin boll. Platta till bollarna genom att slå händerna mot varandra (som om du applåderade hårt) och baka sedan ut dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Låt dem jäsa på plåten utan handduk i ytterligare15 minuter.

5. Toppa pizzorna med rödkål, skinka och till sist fikonskivorna på toppen. Ringla över olivolja och grädda i 200°C i cirka 15 minuter. Ringla eventuellt över lite mer olivolja innan servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.