Julköttbullar med kryddpeppar och nejlika

Saftiga köttbullar med julens smaker

Jag vet att jag inte är ensam om att tycka detta – men när det är jul då ska det vara på klassiskt vis. Inga konstiga smaker eller sushivarianter. Heller inte vegetariska ”alternativ”. Jag är ledsen att göra er besvikna kära läsare – för visst gillar jag nytänk och ”alternativ”. Dock inte till jul.

På vårt julbord på julafton finns alltid mammas klassiska Janssons Frestelse, smarriga kålrotslåda och gudomligt goda lökdolmar. Mina köttbullar och hemmagjorda rödbetssallad samsas med dem tillsammans med prinskorv (kan förstås göras själv, men vi köper oftast), rödkål, olika sorters sillar, pastejer, lax och julskinka.

Klassisk julmat till julbordet

JulmysEn gång i tiden hade vi också lutfisk. Men eftersom ingen någonsin åt av den togs den senare bort. Lustigt nog brukar jag heller aldrig äta julskinka till julmiddagen. Den vill jag helst ha på frukostmackan med skånsk senap och pappas hemmagjorda risgrynsgröt till.

Sedan långt tillbaka har jag hävdat att klassiska julköttbullar ska innehålla skånsk senap och gul lök. Dock tycker många att julköttbullarna ska innehålla kryddpeppar och nejlika eftersom det gör det hela lite juligare. Här kommer alltså mitt klassiska recept på julköttbullar med kryddpeppar och nejlika – helt enkelt julkryddade köttbullar.

Välj helst blandfärs eftersom det gör köttbullarna saftigare. Detta tillsammans med ägg, ströbröd och grädde gör att de smälter i munnen. Vill du ha köttbullarna glutenfria byter du mot glutenfritt ströbröd. För laktosfritt, använd laktosfri grädde och laktosfritt ströbröd utan smör.

» Recepten på min familjs klassiska julmat hittar du här

Julköttbullar med kryddpeppar och nejlika

Julköttbullar med kryddpeppar och nejlika

1 kg köttbullar

2 ägg
1 dl vispgrädde*
1 msk skånsk senap
1,5 dl ströbröd*
0,5 tsk malda nejlikor
0,5 tsk malen kryddpeppar
salt, svartpeppar
1 liten gul lök
1 kg blandfärs

  • Rör ihop ägg, grädde och senap med ströbröd och kryddor. Låt svälla cirka 10 minuter. *Är du glutenintolerant, välj glutenfritt ströbröd.
  • Riv gul lök på ett rivjärn. Ta på plasthandskar och blanda i lök och färs i ströbrödsblandningen. Bearbeta inte för länge – då blir det segt. Rulla till köttbullar – cirka 1 matsked per köttbulle.
  • Stek köttbullarna i ordentligt med smör så de får fin yta. Fyll inte hela stekpannan utan ta lite i taget. Ska de frysas in och värmas i ugn till julbordet behöver de inte vara helt genomstekta – då blir de lätt torra när de värms på.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.