Julköttbullar med lingon

Annorlunda julköttbullar med svenska smaker

Jodå, julköttbullar kan absolut innehålla lingon. Lingon i köttbullarna adderar en härlig sötma, utan att för den delen göra dem för söta. Lingon har också en fin syrlighet och lite tanniner – du vet såna man pratar om i vin. Tillsammans med rosmarin och liquid smoke, som helt enkelt är en vätskebaserad smaksättare som adderar rökig smak, samt de klassiska julkryddorna nejlika och muskot, får köttbullarna en härligt fyllig smak som passar utmärkt på julbordet.

Liquid smoke, som är ett destillat av rök, är dessutom ett bättre alternativ än att röka maten på riktigt eftersom de cancerogena ämnena som bildas när man röker filtreras bort. Jag tycker om rökighet både i mat och whisky eftersom det adderar en lite med vuxen ton på det hela.

Julmat till julbordet

Köttbullar på julbordet är ju en klassiker, så dessa julköttbullar med lingon är definitivt ett kul inslag när man vill ha lite variation. Satsar på man på inslag av vilt till julafton – exempelvis vildsvinsjulskinka, är dessa goda julköttbullar också ett trevligt komplement. Skippar du nejlikan som är typiskt julig passar dessa mumsiga köttbullar året runt. Servera gärna med potatismos och gräddsås.

Här hittar du receptet på klassiska julköttbullar, om du hellre föredrar det. Där visar jag också i en video hur jag gör mina julköttbullar och delar med mig av några smarta knep.

» Här hittar du fler goda recept till julbordet

Julköttbullar med lingon

1 kg köttbullar

Julköttbullar med lingon

2 ägg
1 dl vispgrädde
1 msk skånsk senap
1 krm liquid smoke
1,5 dl ströbröd*
1 msk torkad oregano
1 tsk lökpulver
0,5 tsk malda nejlikor
0,5 tsk malen muskot
1,5 msk finhackad, färsk rosmarin
salt, svartpeppar
1 dl frysta lingon
1 kg blandfärs

1. Rör ihop ägg, grädde, senap och liquid smoke med ströbröd, kryddor och finhackad, färsk rosmarin. Låt smeten svälla cirka 10 minuter.

2. Ta på plasthandskar och blanda i tinade lingon och färs i ströbrödsblandningen. Bearbeta inte för länge – då blir det segt. Rulla till köttbullar – cirka 1 matsked per köttbulle.

3. Stek köttbullarna i ordentligt med smör så de får fin yta. Fyll inte hela stekpannan utan ta lite i taget. Ska de frysas in och värmas i ugn till julbordet behöver de inte vara helt genomstekta – då blir de lätt torra när de värms på.

*Är du glutenintolerant, byt mot glutenfritt ströbröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.