Julköttbullar med mandel, grönkål och apelsin

Annorlunda köttbulalr med julsmaker

Ytterligare ett gott och enkelt recept till glöggminglet är dessa goda köttbullar – fyllda med grönkål, mandel och apelsin. Just de tre ingredienserna är typiska julsmaker. Mandlarna som vi knäcker och har i glöggen, apelsinerna som vi dekorerar med nejlikor, och förstås grönkålen som hamnar runt om julskinkan.

Jag tycker det är kul att kreera nya recept med smaker som hör julen till. Det blir oftast väldigt gott och känns hemtrevligt. Det är också kul att kombinera dem på oväntade sätt som höjer några ögonbryn.

Plockmat till glöggmingel

De här köttbullarna passar inte bara riktigt bra till glöggmingel, utan också till julafton och som vardagsmat när man vill piffa till köttebullerullandet. Jag gjorde dessa utan ägg eftersom jag hade missat att köpa det. Gör man utan får man rulla dem noga så att de verkligen håller ihop. För att göra det lite enklare kan man alltså blanda köttfärssmeten med ett ägg.

» Fler recept till glöggminglet hittar du här.

Julköttbullar med mandel, grönkål och apelsin

Cirka 25-30 stycken

Julköttbullar med mandel, grönkål och apelsin

100g mandel
50g grönkål
1 apelsin
2 tsk muskot
0,5 tsk kanel
vitlökspulver, lökpulver, salt, svartpeppar
500g blandfärs
1 rött äpple
tandpetare

1. Rosta mandlarna i lite olja i en stekpanna till de fått färg. Låt svalna.

2. Hacka mandlar och grönkål. Blanda med apelsinzest (skal), muskot, kanel och kryddor. Knåda ihop med köttfärsen och forma sedan till lagom stora bollar. Är det svårt att få det att hålla ihop kan man blanda ner ett ägg i smeten. Stek i smör till de fått fin färg.

3. Kärna ur och tärna äpplet. Servera varje köttbulle med en äppelbit på toppen som fästs med en tandpetare.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.