Julquesadillas med skinka och grönkål

Enkla glöggsnacks med grönkål och skinka

Vet du vad en quesadilla är? Quesadilla är en mexikansk rätt där man smälter ost – ofta mozzarella, mellan två tortillabröd i en stekpanna eller på grillen. Mellan tortillabröden har man också diverse godsaker i form av spenat, paprika, skinka eller det man är sugen på. När quesadillan håller ihop och fått fin färg lyfter man ur den ur stekpannan och skär till tårtbitar. Det hela kan man servera till en god salsa eller guacamole – om man vill ha en sås till.

Madeleine LandleyDessa julquesadillas med skinka och grönkål är lite av en cross over där den mexikanska quesadillan gästspelar med våra typiskt svenska julsmaker. Att göra quesadillas är faktiskt enkelt och är ett trevligt tilltugg när man ska bjuda in till glöggmingel. Dessa jul-quesadillas görs med grönkål, mozzarella, skinka och lite apelsin. Jag tog rökt sinka men det går naturligtvis lika bra att byta mot julskinka. Har man julost över kan man byta mozzarellan mot det.

Till glöggmingel eller glöggfika

Glöggmingel eller glöggfika är ett trevlig sätt att hinna samlas innan jul och bara ha det trevligt. Till glaset börjar man med glögg och går sedan över till öl eller vin när man är trött på det söta. Eller så gör man som jag gjorde för några år sedan och bjöd in till glöggprovning av de tre olika glöggsorterna jag hade kokat. Man behöver ju naturligtvis också äta något och det är då glöggsnacksen kommer in i bilden. Självklart ska glöggsnittarna bjuda på inspiration av julen i form av olika smak-inslag från julens vanliga mat. Nedan hittar du mina favoriter till glöggminglet.

Fler goda recept till glöggminglet:

Quiche med matjessill och rödlökJulig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschipsJanssonröstiMinipizzor med grönkål, feta och rostade mandlar

Vad ska man laga av julresterna?

Ett tips är också att servera dessa quesadillas efter jul – exempelvis till nyårsafton eller trettondagsafton. Dessa snittar är nämligen perfekta att svänga ihop av de julrester som ofta bli över från julbordet – det vill säga grönkål, skinka och apelsin. Saknar du något såsigt till quesadillan? Sväng ihop en kryddig salsa eller blanda creme fraiche med saffran. Jag tycker dock de är kanon precis som de är till receptet på julsoppa ovan. Jag får ofta frågan om maten kan förberedas. Dessa snittar kan man göra i förväg och sedan värma på snabbt i micron – värm dem dock inte för länge, då blir de sladdriga och sedan torra.

» Här hittar du fler recept på goda rätter att servera till glöggminglet

Julquesadillas med skinka och grönkål

Julquesadillas med skinka och grönkål

32 bitar

50g grönkål
smör + salt, peppar, lökpulver
250g mozzarella (2 paket)
4 skivor rökt skinka
1/2 apelsin
8 tortillabröd medium

  • Dela grönkålen till lagom stora kvistar. Skölj dem och klappa dem torra med en handduk. Smält en klick smör i en stekpanna och ha ner grönkålen på låg värme. Låt dem stekas sakta i 1-2 minuter så de blir härligt gröna och mjuknar. Dra stekpannan åt sidan och låt grönkålen svalna. Krydda med salt, peppar och lökpulver.
  • Skiva mozzarellan tunt och skär skinkan till remsor.
  • Lägg ut 4 tortillabröd och fördela ut skinka, mozzarella och grönkål. Dra över lite riven apelsin. Lägg på en tortilla som lock.
  • Hetta upp en stekpanna till medelvärme och lägg i quesadillan. Låt den värmas och pressa ihop den lite då och då. Vänd efter ett tag och låt den stekas klart. Vänd ytterligare en gång om den behöver mer färg på undersidan. Lägg över quesadillan på en skärbräda och stek nästa quesadillan. Låt svalna lite innan du skär varje quesadilla till 8 bitar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.