Så gör man julskinka med griljering

Traditioner kring Julbordet

Traditioner är viktigt för många vid jul. Jag gillar traditioner och vill självklart ha mammas goda klassiker på julbordet. Att ha julskinka på julbordet är den viktigaste tradition enligt svensken. På andraplats kommer köttbullar, följt av Sill på tredje, Janssons Frestelse på fjärde och Lax på femte.

Så gör man julskinka med griljering

I min familj har vi alltid julskinka på julbordet, lustigt nog är julskinka det enda jag inte äter. Varför? Ja för att julbordet är fyllt med godsaker så som lökdolmar, Janssons Frestelse, sill, köttbullar och kålrotslåda – det finns helt enkelt så mycket annat jag vill passa på att äta. Däremot vill jag gärna ha en smörgås med julskinka och skånsk senap till frukost. Till det ska det serveras gröt med kanel och mjölk. En bättre start på juldagsmorgonen får man leta efter – då kommer man verkligen i julstämning!

Rimmad och kokt julskinka

JulskinkaMan kan göra julskinka på olika vis. Den julskinka vi köper i butik är ofta färdigrimmad eller färdigkokt. Den som är färdigkokt behöver man bara göra en griljering till som man penslar på. Sedan stoppar man in den i ugnen så att griljeringen blir knaprig (se recept längre ner). Färdigrimmad julskinka måste man däremot koka eller ugnslaga själv.

Hur lagar man julskinka?

Men, vad är rimmad julskinka och kan man göra detta själv? Absolut! Julskinka rimmar man genom att blanda salt och socker och sedan klappa in det runtom skinkan. Därefter får julskinkan ligga under ett dygn i kylen och dra åt sig av det. Att rimma är ett typ av tillagningssätt vilket förlänger hållbarheten och ger en god, salt smak. Till en rimning ska man ha mer salt än socker (till skillnad från när man gravar och då ska ha mer socker än salt). När skinkan har legat ett dygn i kylen kokar man ihop en saltlake av socker, salt och vatten som skinkan får ligga i mellan två till tre veckor. När detta är klart kokar eller ugnslagar man julskinkan som vanligt.

Rimma julskinka i Sous Vide

Julskinka med griljeringMan kan också rimma i sous vide vilket går mycket fortare och varken kräver slabb eller en lag. Jag använder en Food Sealer Prestige från OBH Nordica. När man rimmar julskinka i sous vide klappar man in skinkan med salt och socker.

Sedan lägger man skinkan i en vacuumpåse, suger ur luften med en vacuummaskin och lägger skinkan i kylen under cirka en vecka. Sedan är det klart. Nackdelen är att man måste få tag i en vacuumpåse som rymmer skinkan vilket kan vara lite knepigt.

Dock kan man egentligen rimma vilken del som helst på grisen, exempelvis skinksteken eller benfri kotlett i bit. Är man mindre hushåll är detta perfekt eftersom skinkan blir mindre och man slipper eventuella rester. När man ska rimma julskinka brukar man beräkna 2% salt och 0,5% socker. En skinka på ett kilo ska alltså klappas in med 20 gram salt och 5 gram socker.

Film på hur man gör julskinka i Sous Vide

I den här filmen visar jag hur man rimmar benfri kotlett i bit med Electrolux Sous Vide-lösning.

Innertemperatur på Julskinka

Om en hel julskinka, modell större, ska ätas under flera dagar och lite i taget kan det vara bra att steka den till några extra grader i innertemperatur – ca 75-80°C. På mindre julskinkor räcker det med en innertemperatur på ca 65-70°.

Några saker att tänka på

Den här tiden på året har vi det ganska varmt inomhus. Se därför till att julskinkan inte står framme länge i rumstemperatur. Skär istället upp skinkan och ta fram lite i taget ifrån kylen. Nedan hittar du flera sätt att tillaga julskinka på – i ugn, kokt i kastrull eller kokt i Crock Pot. Självklart finns också två recept på griljering nedan varav det ena är en klassisk griljering och den andra en glutenfri griljering. Glöm inte att välja svenskt kött till din julskinka.

Julskinka i ugn

Julskinka

Mängd: 3-4 kg julskinka
Temperatur: 125°

3-4 kg rimmad benfri skinka med svål

1. Lägg skinkan med svålen (skinn/fettsidan) upp i en ugnssäker form. Sätt i en termometer i tjockaste delen av skinkan och ställ in den i 125°. Tillagningen tar cirka 70 minuter per kilo. Tänk på att innertemperaturen också stiger par grader efter tillagning.

2. Ha skinkan i ugn till innertemperaturen gått upp till 70° (ca 4,5 timmar). Låt svalna. Skär bort svål och fett. Se nedan för recept på griljering.

Kokt julskinka

Julskinka

För: 3-4 kg julskinka

3-4 kg rimmad benfri skinka med svål
1 gul lök
1 morot
1 tsk hel vitpeppar
1 tsk hel kryddpeppar
2 lagerblad
0,5 tsk salt per liter vatten
kallt vatten att det täcker skinkan

1. Skölj skinkan i kallt vatten men låt nätet sitta kvar.

2. Lägg ner skinkan i grytan och ha ner grovhackad gul lök och morot, hela korn av vitpeppar och kryddpeppar samt lagerblad. Häll på kallt vatten att det täcker skinkan. Salta.

3. Lägg på locket och ställ grytan på plattan eller i ugnen. kör ugnen i 100°C eller cirka 2/6 på spisen. Ju lägre temperatur, desto längre kan skinka gå och ju mörare blir den. Hur länge skinkan ska gå beror på storleken. Beräkna cirka 1-1,5 timme per kilo. Tänk på att innertemperaturen är det viktigaste. Investera därför i en kött-termometer för att se när den är klar. Efter tillagning stiger innertemperaturen ytterligare några grader så vid vid 70° är den kokta julskinkan klar. Skumma bort eventuellt slagg med en sked då och då.

3. Ta bort nätet och skär bort svål och fett. Se nedan för recept på traditionell griljering.

Julskinka kokt i Crock Pot

Julskinka

Ska man koka julskinkan tycker jag gott att man kan ge den en liten knuff av smak. Varför inte lägga i lite goda kryddor i Crock-Poten så som apelsin, torkade plommon och en skvätt Liquid Smoke?

Här finns en annan variant på Pulled Pork av Julskinka. Den smaksättningen är också otroligt god. De julrester som blir över kan man gott göra nya rätter på. När man gör kokt julskinka är det viktigt att den inte kokar utan bara sjuder så den inte blir torr. Därför är Crock Poten ett ypperligt val.

Mängd: 3–4 kg julskinka
Tid i Crock Pot: 6 timmar
Temperatur Crock-Pot: Låg

3-4 kg rimmad benfri skinka med svål
1 gul lök
1 morot
1 tsk hel vitpeppar
1 tsk hel kryddpeppar
2 lagerblad
0,5 tsk salt per liter vatten
vatten att det täcker skinkan

1. Skölj skinkan i kallt vatten men låt nätet sitta kvar.

2. Lägg ner skinkan i Crock-Poten och ha ner grovhackad gul lök och morot, hela korn av vitpeppar och kryddpeppar samt lagerblad. Häll på kallt vatten att det täcker skinkan. Salta. Lägg på locket och kör Crock-Poten på lägsta temperaturen i 6–7 timmar. Om du använder termometer till skinkan är skinkan klar vid en innertemperatur på 70°C.

3. Ta bort nätet och skär bort svål och fett. Se nedan för recept på traditionell griljering samt glutenfri griljering.

Traditionell griljering till Julskinka

Julskinka

Till ca 3-4 kg julskinka
Temperatur: 250°

1 äggula
1 tsk socker
1 msk skånsk senap
1 dl ströbröd

1. Vispa ihop en äggula med socker och senap. Pensla julskinkan runt om. Strössla ett lager ströbröd över skinkan och klappa fast på sidorna så det fäster i ägget.

2. Griljera i 250° ca 5-10 minuter eller till det fått yta. Garnera förslagsvis efteråt med hela nejlikor.

Glutenfri griljering till Julskinka

Till ca 3-4 kg julskinka
Temperatur: 250°

1 äggula
1 tsk socker
1 msk skånsk senap
1 dl glutenfritt ströbröd eller 1 dl solrosfrön

1. Vispa ihop en äggula med socker och senap. Pensla julskinkan runt om. Om du använder solrosfrön, kör dem till ett grovt pulver i mixer. Strössla ett lager ströbröd över skinkan och klappa fast på sidorna så det fäster i ägget.

2. Griljera i 250° ca 5-10 minuter eller till det fått yta. Garnera förslagsvis efteråt med hela nejlikor.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.