Julskinka griljerad med pepparkaka, äpple och mandel

Annorlunda griljering till färdigkokt skinka

Nytt år, ny griljering till julskinkan. Så har det i alla fall blivit de senaste jularna. Vanlig griljering är ju gott i all ära, men ibland är det ändå kul att varier det hela. Min absoluta favorit hittills – som även sambon ofta pratar om – är denna julskinka med het srirachagriljering. Nyligen fick jag faktiskt också veta att Jakobsdals Charkuteri har börjat sälja julskinka i manuella disken med min heta griljering.

Julskinka med pepparkaksgriljering

Det här receptet på lulskinka griljerad med pepparkaka, äpple och mandel svängde jag ihop förra julen. Det hela blev en kryddig, julsmakande och sötare griljering än den klassiska griljeringen med ströbdröd. Denna pepparkaksgriljering är enkel att göra och innehåller krossad pepparkaka istället för ströbröd. För att få in mer crunch, vilket jag tycker är gott till skinkan, har jag också på hackad mandel. Det hela fäster jag med hjälp av rivet äpple, ägg, senap och honung. Lite svartpeppar och sedan är det klart.

Oavsett om man äter julskinka på julafton, eller om man har julskinkan på frukostmackan dagarna runt julafton – vilket jag och min sambo gör, då behöver man en saftig och god julskinka. Att tillaga julskinka är väldigt enkelt. I alla fall nu för tiden när till och med vissa sorter kan kokas direkt i ugnen i sin påse. Jag brukar köra med färdigrimmad julskinka som man lagar i ugn. Jag gör ofta skinkan i början av december och har den sedan som pålägg på knäckemackan tillsammans med hemgjord senap. Det blir ju så gott och är precis så jag vill ha julskinkan – i egen majestät på frukostbordet.

» Här hittar du fler recept på griljering till julskinkan

Julskinka griljerad med pepparkaka, äpple och mandel

Julskinka griljerad med pepparkaka, äpple och mandel

Till cirka 3,5-4 kg julskinka

1/2 rött litet äpple (ca 2–3 msk riven mängd)
1 litet ägg
1 tsk skånsk senap
1 tsk flytande honung
0,5 tsk malen svartpeppar
2 dl malen pepparkaka
4 msk hackad mandel

  • Kärna ur och riv äppelhalvan på de små hålen på ett rivjärn – riv insidan, inte skalet. Rör ihop rivet med ägg, skånsk senap, flytande honung och lite malen svartpeppar.
  • Mal pepparkakan med en mortel eller i em mixer. Blanda med hackad mandel.
  • Lägg den kokta och kylda skinkan på ett bakplåtspapper på en plåt eller i en form. Pensla ovansidan av skinkan med äppelsmeten och pudra sedan över pepparkakasblandningen. Griljera skinkan i 250°C på över- och undervärme eller 230°C på varmluft i 8–10 minuter.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.