Julskinka med het srirachagriljering

En klassiker till julbordet

Du som är återkommande besökare i Landleys kök vet säkert att jag väljer svenska och säsongsanpassade råvaror i den mån det går i min matlagning. Det finns så klart några undantag – för ingen är ju perfekt.

Denna julskinka med het srirachagriljering är lite av ett undantag. Den görs nämligen med ingredienser som inte produceras i Sverige. Å andra sidan är jag smått beroende av srirachasås, och vi måste ju alla få ha våra favoriter att njuta av emellanåt. Värt att tillägga är att den här griljeringen är så fenomenalt god att man bara måste prova den. Det krävs förstås att man gillar lite hetare mat. Annars är det förstås lite bortkastat.

Annorlunda griljering till julskinkan

Den som nu gillar lite hetare mat bör spana in denna julskinka med het srirachagriljering. Julskinka med het srirachagriljering blir väldigt gott tillsammans med sältan i skinkan samt toppingen bestående av frön och nötter. Det blir också himla fint. Jag gillar när man tar ut svängarna lite och avviker från normen. Det måste inte alltid vara julskinka med klassisk ströbrödsgriljering. Det är därför jag gillar att ta fram nya smaker på griljeringen. Du hittar alla recept på olika griljeringar till julskinkan här.

Till denna griljering använder jag srirachasåsen med tuppen på – jag tycker den är godast. Till toppingen använder jag en kombination av hackad mandel, solrosfrön samt svarta och vita sesamfrön. Julskinka är naturligtvis lite av ett måste på många julbord, men det är också andra klassiker så som Janssons frestelse, köttbullar, kålsrotslåda och lökdolmar som gör det hela. Du hittar recepten till dem nedan. Den som hellre vill ha ett grönare julbord kan griljera en rotselleri istället för julskinka.

Janssons Frestelse

Klassiska Julköttbullar

Lökdolmar

Julskinka med het srirachagriljering

Julskinka med het srirachagriljering

Till cirka 2 kg julskinka

Sås:

1 ägg
2 msk srirachasås
1,5 tsk majsstärkelse
1 msk ljus sirap
1 msk tomatpuré
salt, peppar

Nöttopping:

2 msk hackad mandel
1 msk solrosfrön
1 msk svarta sesamfrön
1 msk skalade sesamfrön

  • Vispa ihop ingredienserna till såsen.
  • Hetta upp en stekpanna till medelvärme med en klick smör. Ha ner hackad mandel och stek i cirka 1 minut under omrörning. Ha sedan ner solrosfröna och låt dem stekas med ytterligare 1 minut. Ha ner båda sorterna med sesamfrön och låt dem stekas med 1 minut. Rör om då och då och se till att det inte bränns. Låt svalna i en skål.
  • Pensla skinkan med såsen och ställ in i 5 minuter på 250°C. Ta ut skinkan och pensla ett till lager med såsen. Strö över fröna. Ställ in i ytterligare 10 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.