Julskinka med nötgriljering

Svenska traditioner kring julbordet

När allt kommer till kritan är vi svenskar väldigt traditionsenliga – i alla fall när det kommer till jultraditioner. Enligt statistik finns det några saker som vi alltid vill ha på våra julbord. Bland dessa toppar julskinka, sill, Janssons Frestelse och köttbullar enligt ICAs rapport från December 2014.

Undersökningar pekar också på att det är viktigt med svenska kött-och charkprodukter på julbordet. Allt fler vill också äta grönare samt att råvarorna ska vara ekologiska och rättvisa. Hela Livsmedelsföretagens julmatsrapport 2015 hittar du här.

Klassisk julmat

Klassisk Janssons FrestelseÄven hos oss är julen till för traditioner. Förra året försökte jag ändra lite på dessa genom att introducera ett par nya rätter på julbordet. Det visade sig vara lättare sagt än gjort med min mamma vid rodret. Istället fick jag smyga in de nya inslagen på julbordet utan att säga något, eftersom man annars fick en rynkad näsa som svar.

Hos oss har vi alltid samma saker på julbordet; Janssons Frestelse, lökdolmar, mammas kålrotslåda, mina julköttbullar, Tuulas rödkålssallad med apelsin, farmors sillsallad och min hemlagade rödbetssallad. Det hela kompletteras med syltor, pastejer, kokta brysselkål, sill, lax och annat smått och gott. Lutfisk har vi aldrig.

Det enda som ändras är min årliga sill. Den är en tradition sedan många år tillbaka, och varje år gör jag en eller ett par sillar med ny smak. Det är alltid lika kul att testa den själv – och förstås att höra vad de andra säger. Alla recept på årets julsill hittar du här.

Ta tillvara på julskinkan

Vi har förstås alltid julskinka på julbordet. Lustigt nog är det också en av de få saker jag äter. Jag tycker väldigt mycket om julskinka, men eftersom det finns så mycket annat att äta väljer jag det först. De gånger jag tar skinka hamnar den i något hörn på tallriken och glöms bort – eller så är man för mätt för att orka äta den och får ge den till katten…

JulskinkaVarje år blir det alltid en massa julskinka kvar som vi måste ta tillvara på. Det är egentligen inga problem eftersom det finns massor av goda rätter man kan laga med den överblivna julskinkan. Det bevisar å andra sidan att överflödet är ett faktum och att det inte bara är jag som prioriterar skinkan sist, även om den nu måste vara på julbordet – kanske mest som dekoration? För att råda bot på skinkproblemet införde jag en ny tradition i min familj sedan några år tillbaka.

Annorlunda griljering med nötter

Varje år firar hela släkten jul på landet. Jag, min sambo och mina föräldrar vaknar på plats och de andra kommer ut på eftermiddagen. När vi äter frukost tänder vi en brasa, pappa lagar gröt och till det käkar vi skinkmackor med senap och öppnar paket. Hur mycket som helst, och ett perfekt sätt att njuta av julskinka – med full fokus.

Några äter som sagt skinkan på julbordet, och för att uppdatera den klassiska griljeringen många gör bestämde jag mig för att göra en ny variant. Denna griljering är helt glutenfri och görs med frön och nötter. Det hela blir mer smakrikt, knaprigt och mycket snyggare. Varför inte prova på studs?

» Kolla också in receptet på julskinka med röd griljering

Julskinka med nötgriljering

Till en julskinka på cirka 3-4 kilo

Julskinka med nötgriljering

1 dl sötmandel
1 dl pumpafrön
1 msk svarta sesamfrön
1 msk skalade sesamfrön
0,5 tsk salt

1 ägg
1 tsk skånsk senap
salt, peppar

1. Hacka sötmandel och pumpafrön – för hand eller hastigt i en mixer. Blanda det hackade med sesamfrön och salt.

2. Vispa ihop ägg med senap, salt och peppar.

3. Ansa bort fettkappan från skinkan och lägg den sedan i en ugnsfast form eller långpanna. Pensla skinkan med ägget och strössla sedan över frön och nötter så det täcker. Klappa in så det fäster. Spraya över smör och ställ in i 250°C i 10-15 minuter. Håll ett öga så nötterna inte bränns.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.