Kan man tryckkoka julskinka?
Nu ska vi prata tryckkokning av julskinka, för vet ni vad jag verkligen älskar med tryckkokning? För det första går det så mycket snabbare att laga maten. Jag tar ofta fram tryckkokaren när vi kommer på i sista minuten vad vi ska laga till middag. Oftast blir det då en gryta eller något kött – både stekar, ribs och pulled pork är perfekt att tillaga i tryckkokaren.
Det andra jag gillar med en tryckkokare är att det är energisnål tillagning. I tider som dessa då elpriserna emellanåt skjuter i höjden är tryckkokning fiffigt att ta till. Dels drar inte en tryckkokare särskilt mycket energi (modellen jag använder har en maximal effekt på 1000 watt). Dessutom kortas tillagningstiden av vilket gör att man sparar in på den tid som det hade tagit i vanliga fall om man tillagat i ugn eller på spisen. Därför bestämde jag mig för att i år prova att koka julskinkan i tryckkokare. Men hallå, går det att koka julskinka i tryckkokare? Ja, så klart. Denna julskinka i tryckkokare med äppeljuice blev dessutom en ny favorit.
Tryckkokning är energismart
Om du tillagar julskinka i vanlig ugn brukar den behöva gå i 1,5–2 timmar per kilo. En vanlig ugn har en effekt på cirka 2000 watt (2 kWh) medan en varmluftsugn brukar ligga på 3000–3500 watt (3–3,5 kWh). Om man istället kokar julskinka brukar man beräkna att det tar 45–75 minuter per kilo. En spisplatta brukar ha en effekt på cirka 1500–2000 watt (1,5–2 kWh). Jag tillagade här en skinka på ungefär 3,7 kilo, så den hade behövt gå uppåt 6–8 timmar om den kokades eller tillagades i ugn. Vet ni hur länge jag körde julskinkan i tryckkokaren? 1,5 timme.
Jag beräknade 25 minuter per kilo julskinka i tryckkokare. Eftersom skinkan var 3,7 kilo blev det 92,5 minuter vilket jag avrundade ner till 1 timma och 32 minuter. När den kokat klart släppte jag ut trycket och stack i en termometer. Då var den uppe i 63 grader vilket jag tycker är perfekt för fläskkött. Dock gillar jag när julskinkan är så där frasig och god, så jag lät den ligga kvar i kokvattnet i tryckkokaren utan lock, tills den kom upp i en innertemperatur på 67°C. Det tog ungefär en halvtimme. Under den tiden stor alltså inte tryckkokaren på varmhållning utan var avstängd.
Julskinka med äpple
Jag gillar verkligen enkelheten i att tryckkoka julskinka och kommer nog att göra det varje jul från och med nu. Vill man spara ännu mer energi kan man så klart köpa en färdigkokt eller till och med färdigskivad skinka, men det blir ju aldrig riktigt lika gott som när man kokar den själv. Det tycker i alla fall jag.
Vad har jag då i denna koklag? Många använder vitpeppar men jag tycker att svartpeppar är godare. Alltså lägger jag i både kryddpeppar och svartpeppar som jag först krossat i en mortel. Några lagerblad, grovhackad gul lök, lite senap och koncentrerad äppeljuice – alltså sån man köper på en 2 dl tetra och blandar äppeljuice av. I med hälften av vattnet och i med skinkan – nätet ska vara kvar. Sedan är det bara att slå på resten av vattnet och sätta på locket. Starta tryckkokaren och gör något annat. Smidigt, enkelt och gott. Nedan bjuder jag på receptet till kokningen samt till griljeringen.
» Här hittar du fler recept på goda griljeringar

Julskinka i tryckkokare med äppeljuice
10 hela kryddpepparkorn
20 hela svartpepparkorn
3 lagerblad
1/2 gul lök
1 msk senap
4 msk koncentrerad äppeljuice
6 dl vatten
1 rimmad, nätad julskinka utan svål (ca 3–4 kg)
- Krossa kryddpeppar och svartpeppar grovt i en mortel. Lägg peppar, lagerblad, grovhackad lök, senap och koncentrerad äppeljuice i tryckkokaren. Rör ihop med hälften av vattnet.
- Skölj av skinkan och lägg i tryckkokaren med nätet kvar och fettsidan uppåt. Slå på resten av vattnet och sätt på locket. (Använder du en skinka på närmare 4 kilo kan det räcka med 5 dl vatten så att tryckkokaren inte blir för överfylld med vätska.)
- Kör tryckkokaren i 25 minuter per kilo kött. Släpp ut trycket, ta av locket och sätt i en stektermometer i tjockaste delen. Låt skinkan ligga kvar i det varma vattnet tills den kommit upp i den sluttemperatur du önskar.
- Jag hade en skinka på 3,7 kilo och körde den i 1 timma och 32 minuter. Efter den tiden hade min skinka en innertemperatur 63°C – perfekt! Sedan lät jag den ligga kvar i vattnet till önskad sluttemperatur. Jag lät den ligga i ungefär en halvtimme och då steg innertemperaturen till 67°C.
Klassisk griljering till julskinka
1/2 ägg
1 msk skånsk senap
2–3 msk ströbröd
- Rör ihop ägg och senap. Pensla på fettsidan av skinkan. Strö över ströbrödet. Skär rutmönster om du har en skinka med fett och/eller svålen kvar. Griljera skinkan i 250°C i 15–20 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.