Julsmörrebröd med julskinka, gräddkokt grönkål och julpicklad rödlök

Bjud på smörrebröd inför jul

I år märken man att julen kommer tidigt. redan för ett par veckor sedan började julrecepten här i bloggen gå varma, och det är kanske inte så konstigt med tanke på att man inte har så mycket annat roligt för sig nu under corona-tider. Att planera julen är något att se fram emot, och under dessa omständigheter måste man vara tidigt ute och planera om man ska kunna ordna glöggmingel och julmys på ett vis som funkar med denna pandemi.

Spana gärna in alternativ julmat man kan äta utomhus. Med hjälp av dessa tips kan du hitta smaskiga smårätter och drycker som passar att servera utomhus. Du får dessutom tips på hur man gör det mysigt med enkla medel, trots att det är kallt och ruggigt. Nu håller vi bara tummarna för lite mer snö.

Festliga julsmörrebröd med julskinka

Dessa festliga julsmörrebröd med julskinka, gräddkokt grönkål och julpicklad rödlök är enkla att göra och perfekta att svänga ihop som en liten smårätt till lunch eller som en enkel liten middag. De är också trevliga att laga om man ska ha julmingel. Du bör vara ute en dag i förväg eftersom den röda löken ska picklas och behöver ligga i sin lag ett tag. Jag gör den en dag innan, men det räcker faktiskt att den ligger i sin lag ett par timmar. Framför allt då lagen från början är varm vilket gör att smakerna snabbare tränger in i löken. Väljer du en laktosfri grädde blir receptet helt laktosfritt.

Har du fått rester över från julbordet? Exempelvis grönkål och julskinka? Gör gärna dessa smörrebröd i mellandagarna och toppa med resterna från julbordet. Servera med en mörk, god julöl till det hela. Här hittar du fler recept på goda aptitretare till jul

Julsmörrebröd med julskinka, gräddkokt grönkål och julpicklad rödlök

Julsmörrebröd med julskinka, gräddkokt grönkål och julpicklad rödlök

8 stycken

Julpicklad rödlök:

5 nejlikor
5 kryddpepparkorn
1 krm malen pomerans
1 krm malen kanel
1 msk strösocker
1 msk ättika (12%)
1/2 rödlök
1 dl hett vatten

Gräddkokt grönkål:

70g ansad grönkål
smör
1 tsk skånsk senap
2 dl vispgrädde
salt, peppar

Övrigt:

8 skivor kavring
8–12 skivor julskinka

  • Krossa nejlikor och kryddepparkorn grovt i en mortel. Ha ner i en liten burk eller skål som precis rymmer löken tillsammans med malen, malen kanel, socker och ättika. Rör tills sockret löst upp sig. Halvera löken och skär av ändarna. Skär sedan till smala klyftor mellan rot och topp. Ha ner löken i burken och slå på hett vatten. Låt stå i ett dygn. Skaka gärna burken 1–2 gånger under tiden. Låt rödlöken rinna av innan den ska användas – förslagsvis i ett litet durkslag.
  • Ansa grönkålsbladen från mittnerven och strimla dem. Smält smör i en kastrull och ha ner grönkålen och låt den mjukna på medelvärme. När kålen är mjuk, dra över lite salt och slå sedan på grädden och klicka i senap. Låt det hela puttra ihop på medelvärme tills det blivit till en krämig stuvning. Rör om då och då under tiden.
  • Lägg ut kavringen och fördela ut 1–1,5 skiva skinka per brödskiva (beroende på hur stora skivorna är och hur mycket skinka du vill ha). Klicka på grönkålen och toppa med rödlök. Avsluta med några drag på svartpepparkvarnen.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.