Julsnittar med knäckebröd, skinkröra och fikon

Enkla tilltugg till glöggmingel

Detta år när jag skulle hitta på nya tilltugg till glöggminglet satte jag mig ner och tog mig en funderare. Vad är egentligen typiska julsmaker och hur kan man kombinera dessa i nya roliga anrättningar? Det är säkert olika för alla, men för mig visade det sig vara ett helt gäng med smaker som representerar julen och ett typiskt julbord.

Vad är typiska julsmaker?

JulfrukostPå grönsakssidan är det olika sorters kål i form av kålrot, grönkål, rödkål och brysselkål. Vi får heller inte glömma rödbetorna i julbordets rödbetssallad. Vad gäller julig frukt står apelsin, blodapelsin, fikon och dadlar ofta i centrum. Gärna tillsammans med nötter – framför allt mandel. Vi får heller inte glömma julens kryddor som ingefära, kanel, saffran, kardemumma och nejlikor.

På köttsidan är ansjovis, skinka, sill, leverpastej och prinskorv självklara. Dessutom hör senap, knäckebröd, kavring och julmust hemma på julbordet.

Av dessa smaker brukar jag alltså sätta ihop lättätna smårätter som blir till de perfekta inslagen på ett glöggmingel. Vilka är de typiska julsmakerna för dig? Kommentera gärna nedan.

Tips på recept till glöggminglet

Dessa julsnittar med knäckebröd, skinkröra och fikon är utmärkta små munsbitar att servera på glöggminglet eftersom de kan ätas med händerna. Allt du behöver lägga fram är en bunt servetter. Här samsas julens smaker i form av skinka – välj rökt skinka eller julskinka – fikon, skånsk senap på juligt knäckebröd. Som en extra piff toppas också snittarna med lite hackad röd lök. Är dina gäster glutenintoleranta byter du bara knäckebrödet mot glutenfritt knäckebröd.

» Här hittar du fler goda recept till glöggminglet

Julsnittar med knäckebröd, skinkröra och fikon Julsnittar med knäckebröd, skinkröra och fikon

Cirka 24 stycken

200g skinka (påläggsskinka eller julskinka)
1/4 rödlök
1 msk skånsk senap
1 dl creme fraiche
peppar
valfritt tunt knäckebröd
4 fikon (dela varje i 6 klyftor)

1. Strimla skinkan och blanda med finhackad rödlök, skånsk senap och creme fraiche. Smaka av med svartpeppar.

2. Klicka upp röran på brödskivor. Dela varje fikon till sex klyftor och toppa varje aptitretare med en klyfta.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.