Julsnittar med korv, grönkål och kanelstekt bröd

Snittar till glöggmingel och adventsmys

Dessa julsnittar med korv, grönkål och kanelstekt bröd passar fint att svänga ihop till glöggmingel och advenstmys. De är både festliga och dekorativa och passar bra att servera till andra snittar. Gillar man inte korv är det bara att byta mot lite julskinka eller en bit leverpastej.

Den picklade rödlöken bör man gärna göra ett dygn i förväg. Fikoncrèmen kan man också göra i förväg och förvara i kylskåpet. Sedan är det bara att hacka grönkål och stansa ut de små brödpoletterna. Stek dem båda och skiva korven. Sedan monterar man snitten och serverar. Brödet steker jag i smör och lite kanel så att de får en god och julig smak. Snittarna måste inte serveras ljumna utan funkar lika bra att servera kalla. Alltså kan man montera ihop dem någon timma innan och förvara i kylen, om man vill.

Ta vara på julens rester

Det hör ju ofta till vanligheterna att få rester över från julbordet. Kanske lite grönkål och julkorv? Då är dessa snittar perfekt att svänga ihop i mellandagarna av julresterna från julbordet och servera som en liten festlig aptitretare.

» Ännu fler recept på juliga glöggsnittar hittar du här

Julsnittar med korv, grönkål och kanelstekt bröd

Julsnittar med korv, grönkål och kanelstekt bröd

8 stycken

Picklad rödlök:

1/4 liten rödlök
2–3 msk varmt vatten
1 msk strösocker
2 tsk ättiksprit (12%)

Fikoncrème:

2 tsk fikonmarmelad
0,5 dl naturell färskost
0,5 tsk hackad, färsk timjan

Smörstekt grönkål:

20g grönkål
smör att steka i (ca 10g)
salt, svartpeppar

Kanelstekt bröd:

4 skivor rostbröd/formfranska
smör att steka i (ca 15g)
malen kanel

Övrigt:

8 skivor Läckökorv

  • Strimla rödlöken så tunt du kan. Värm vattnet i mikron. Rör ihop strösocker, ättiksprit och vatten. Lägg i löken. Låt stå under dagen.
  • Blanda fikonmarmelad med färskost och timjan. Om fikonmarmeladen har stora bitar, hacka dem först. Lägg över crèmen i en liten spritspåse med tyll.
  • Finhacka grönkålen. Smält en stor klick smör i en liten kastrull och lägg i grönkålen. Stek den under omrörning på knapp medeltemperatur tills den är glansig och grön. Salta ett varv och ställ åt sidan.
  • Stansa ur små poletter av brödet med en utstickare. Jag har använt en vågig utstickare på 6 cm ⌀. Ur varje brödskiva blir det då 2 poletter. Det överblivna brödet kan man torka och mala till ströbröd. Smält en stor klick smör i en stekpanna och lägg i brödbitarna. Vänd dem så att båda sidor får smör på sig. Lägg i mer smör om det behövs. Pudra ena sidan med ett tunt lager kanel och stek bröden på medelvärme tills de fått lite yta.
  • Låt rödlöken rinna av i ett litet durkslag eller på en bit hushållspapper. Skiva korven. Fördela ut grönkål på brödbitarna. Lägg på en korvskiva, spritsa på fikoncrèmen och dekorera med picklad lök och en kvist timjan. Använd gärna en pincett för att lägga på lök och timjan.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.