Julstroganoff med julskinka, julkorv och pasta

Släng inte julresterna

Tänk vad mycket rester som slängs efter jul! I min familj har vi en tradition att äta julmat ytterligare en gång efter julafton för att ta tillvara på julresterna. Då är vi närmaste familjen som samlas under lite mer avslappnade former för att att duka upp julmaten igen. Det blir alltid en massa över från julafton, och efter att ha ätit julmat åtminstone två gånger vid jul, och kanske även några gånger före jul, börjar man till slut bli ganska trött på julmat. Det är då man behöver smarta tips på hur man kan ta tillvara på julmaten. Mycket går trots allt att frysa, och har man förvarat maten bra och varit snabb med att sätta in den i kylen brukar den hålla ganska länge.

Alltid svenskt kött och chark på julbordet

Julmat på julbordVi har alltid svenskt kött och svensk chark på julbordet – något annat skulle kännas konstigt. Det är ju inte bara så att man i Sverige använder minst antibiotika inom djurhållningen i hela EU – svenskt kött har som regel också en lägre klimatpåverkan än det kött vi importerar. Detta beror framför allt på att djuren i Sverige mår bra och därför får en hög tillväxt, vilket i sin tur ger en lägre klimatpåverkan. I Sverige får djuren också bra foder som är klimatsmart; till nötdjur och får ger man främst gräs, medan grisarna äter mycket biprodukter från livsmedelsindustrin. I andra länder ges istället mycket soja – ofta från odlingar utan hållbarhetskrav.

När man handlar mat måste man ta en hel massa beslut; vad det kostar, om det är hälsosamt, om det innehåller en massa onödiga tillsatser, om det innehåller något man inte tål, om det är hållbart osv. Att tänka på var maten kommer ifrån borde för alla vara en lika naturlig sak att ha i åtanke. Det är det för mig, och mitt tips är så klart att du ska kika efter märket Från Sverige.

Bjud in till fest med rest

På tal om matsvinn är Sverige är ett land som har det väldigt bra. Kanske lite för bra? Vi kastar nämligen himla mycket mat i onödan. Kanske beror det på ovarsamhet eller bara okunskap? Vad kan man äta och vad har blivit dåligt? Ska man stirra sig blind på bäst före-datumet? Hur förvarar man maten rätt? Och hur kan man ge resterna nytt liv? Det här med att ge resterna nytt liv är verkligen intressant, för man måste inte äta sina rester på precis samma vis – särskilt julresterna.

Denna gång samarbetar jag med Svenskt Kött på temat fest med rest. Det går ju nämligen utmärkt att laga nya goda rätter av julresterna. Hemma hos oss blir det alltid en massa kallskuret över från julbordet. Grönkål, julskinka och julkorv är därför perfekt att blanda med lite grädde till denna mumsiga julstroganoff med julskinka, julkorv och pasta. Hos Svenskt Kött hittar du också de goda recepten nedan som jag tagit fram på samma tema – både när man vill laga enkel och god vardagsmat av julresterna, såväl som festliga nyårssnittar.

Julstroganoff med julskinka, julkorv och pasta

Julstroganoff med julskinka, julkorv och pasta

För: 4 personer

500g julskinka
150g rökt julkorv, exempelvis Läckökorv, Onsalakorv eller liknande
85g grönkål
5 dl grädde
salt, peppar
250g pappardelle (bred bandspagetti)
1 dl tomatpuré
1 msk skånsk senap, eller dijonsenap
svartpeppar, lökpulver, vitlökspulver

  • Skär julskinka och julkorv till stavar. Strimla grönkålen.
  • Hetta upp smör i en stekpanna och börja med att steka julskinkan på ganska hög värme. När den har fått yta, ha i korven. Sänk värmen och avsluta med att ha i grönkålen. Stek tills grönkålen blivit grön, glansig och mjuk.
  • Slå på grädde och rör i tomatpuré och senap. Låt pastasåsen puttra på medeltemperatur i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och servera till pastasåsen.

Receptet på julstroganoff med julskinka, julkorv och pasta är ett sponsrat samarbete med Svenskt Kött.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.