Julstrutar med skinka, grönkål och pepparrotscrème

Enkla snittar till glöggmingel och advenstmys

Detta år har jag massor av goda och julinspirerade rätter på lager som jag vill bjuda på här i bloggen. Alltså inte de typiska klassikerna till julbordet, utan snarare middagsrätter som bjuder på julens smaker och som lagas av julens rester och råvaror. Jag hade tänkt att gå ifrån traditionen detta år och börja med att publicera dessa inför jul. Sedan kom jag fram till att traditioner är till för att hållas. Därför kommer nu framöver ett gäng med recept på glöggsnittar – det hade känts konstigt annars. Särskilt när jag vet hur populära mina recept på glöggsnittar är och det faktum att många letar recept till både glöggmingel och advenstmys.

Dessa julstrutar med skinka, grönkål och pepparrotscrème är roliga och festliga. Dessutom är de så enkla att göra! De kräver heller ingen mer tillagning än stekning av grönkålen. Detta gör man för att de ska bli mjuka och smaka got. Själva strutarna som allt ligger i är ett tortillabröd som jag skurit till kvartar. Vill man variera det hela och ha ännu mer hemlagad touch kan man byta tortillabrödet mot tunna pannkakor. Men då måste man förstås steka dem också.

Smidigt att förbereda

Strutarna lindar jag med skinka och grönkål. Sedan spritsar jag i en crème med pepparrot. Denna gör jag av pepparrotsost och crème fraiche. Den går även fint att göra av naturell färskost och riven färsk pepparrot. Dem som vill variera det hela kan istället smaksätta crèmen med dijonsenap. Som dekoration på toppen kan man lägga på några lingon eller ett torkat tranbär och en liten kvist timjan. Jag pillade ut några hela lingon ut lingonsylten till dekorationen av dessa.

Dessa strutar kan du med fördel göra i förväg och ställa in i kylen tills det är dags att servera. Ta gärna fram dem en liten stund innan så är de inte iskalla. Och du, självklart passar dessa snittar lika bra att servera till julmyset som till nyårsafton som en god liten aptitretare. Servera dem stående i små glas eller liggande på en tallrik. Har du en julig liten soppa på lut kan man sedan hälla upp den i glasen som strutarna står i.

» Här hittar du fler recept på olika glöggsnittar att servera på adventsmyset

Julstrutar med skinka, grönkål och pepparrotscrème

Julstrutar med skinka, grönkål och pepparrotscrème

8 stycken

Smörstekt grönkål:

25g grönkål, exkl mittnerv
smör + olja att steka i
salt

Pepparrotscrème:

2 msk färskost med pepparrotssmak
2 msk crème fraiche

Övrigt:

2 tortillabröd eller två pannkakor
4 skivor skinka
8–16 lingon eller torkat tranbär

  • Skär grönkålen loss grönkålen från mittnerven och till lagom bitar som kan plattas ut. Värm en klick smör samt olja i en stekpanna och lägg i grönkålen. Platta ut bladen i pannan så att hela ytan får kontakt med fettet. Stek någon minut på medelvärme tills de blivit glansiga. Salta, vänd dem sedan och stek klart på andra sidan tills de blivit mjuka och klargröna. Fös runt dem i fettet under stekningen och kontrollera att de inte bränns.
  • Rör ihop färskost med pepparrot och lägg över i en spritspåse med tyll.
  • Halvera tortillabröden. Lägg en skinkskiva på varje halvmåne. Lägg några grönkålsblad under skinkan som tittar ut upptill. Halvera månarna till kvartar så du får 8 stycken. Rulla ihop varje kvart till en strut och knyt ihop med ett snöre. Spritsa i pepparrotscremen i varje strut. Dekorera med 1–2 lingon eller ett tranbär. Dekorera gärna med en liten timjankvist.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.