Slökokt chiligryta med kaffe och mörk öl

Chiligryta i slökokare

Nu kära läsare ska ni få ett recept på chili igen. Vi äter som sagt ofta chili hemma hos oss och varje gång varieras den med olika smaker. Det är kul att experimentera, och för det mesta blir det förvånansvärt bra. De gånger det inte blir det slipper ni ta del av här, för hur kul skulle det vara att få ett recept som var dåligt? Alla recept på chiligryta hittar du här.

Prova att laga något annorlunda

Idag har det varit en riktigt skön och slö söndag. Vi var på grillfest igår hos ett par goda vänner. Jag som går upp fem på morgnarna och slocknar i soffan någon gång runt nio hade fullt sjå att hålla ögonen öppna på vägen hem – vid ett-tiden. Riktigt kul var det i alla fall – massor av god mat, fint vin och flera skratt. Det var helt enkelt den perfekta kvällen.

Idag tog jag sovmorgon ända till åtta för att sedan ge mig i kast med att pochera ägg för första gången till frukost. Det var ju inte det minsta svårt, och efter att ha Googla upp detta knep var det bara att prova. Och vilka var tricken för att få perfekta, pocherade ägg?

Finkrossade tomater från Mutti

Chili i Nordic Cooker

Chili med kaffe och ale

Hur pocherar man det perfekta ägget?

Vattnet ska sjuda och inte koka. Sedan har man i ättika och salt i vattnet. Jag hade i vinäger eftersom jag tycker ättika luktar så illa. Därefter knäcker man äggen i en skål, vispar till en virvel i det sjudande vattnet. Sedan häller man i äggen i mitten. Därefter får de ligga där till de uppnått lagom konsistens vilket tar ett par minuter.

Efter frukost blev det en skön joggingrunda i det fina vädret följt av ett bad och en tupplur i solen på balkongen. Jag kan bara summera denna sköna dag på ett vis; det här är livet! Till kvällen blir det förstås ett långkok som hör söndagen till.

Spännande smaksättning av kaffe och öl

Den här chilin är lagad i en slökokare från Nordic Cooker och är smaksatt med kaffe och öl. En traditionell chiligryta gör man oftast på nötkött. Den här görs istället på fläskkött som får ligga och gotta sig i Nordic Cookern.

Jättegott och perfekt en söndag – och förstås nästan obligatoriskt att servera med cheddarost, färsk koriander, gräddfil och jalapeños. Ska du nu inte laga denna till helgen är chili också utmärkt att bjuda på som del i en buffé. Den räcker till många och blir ännu godare när den lagas någon dag i förväg.

» Här hittar du fler tips på goda chiligrytor

Slökokt chiligryta med kaffe och mörk öl

För: 4-6 personer
Tid: 10 timmar
Temperatur | Nordic Cooker: III

Chili med kaffe och ale

Chili med kaffe och ale:
1,5 kg ytterlår av gris
2 röda lökar
1 burk grön, grillad paprika (500g)
2-3 stora chipotle
2-3 röda chilifrukter
5 vitlöksklyftor
200g stjälkselleri
3 morötter
2 dl röda linser
400g finkrossade tomater
5 dl mörk öl (ex. ale)
3 dl bryggt kaffe
3 dl vatten
1 msk rökt paprikapulver
salt, peppar

Tillbehör:
cheddarost
färsk koriander
gräddfil
inlagda jalapeños

1. Skär köttet till mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om. Ha ner köttet i slökokaren. Hacka rödlök och fräs i smör.

2. Hacka chipotle, chili, vitlök och paprika samt selleri och morötter – ha ner allt i slökokaren. Blanda ner linser och krossade tomater. Slå på öl, kaffe, vatten och krydda. Starta slökokaren på högsta läget och låt den gå i ca 10 timmar. Servera med cheddarost, färsk koriander, gräddfil, inlagda jalapeños och tortillabröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.