Kåldolmar fyllda med filkon och kyckling

Annorlunda söndagsmiddag

Den här belugalinssalladen blev jag helt besatt av – den blev så god! Belugalinserna snubblade jag över när jag var och handlade, och eftersom de var så fina kunde jag inte låta bli att prova. Själva linserna förlorar ytterst lite av sin fina svarta färg vilket är bra, dessutom behåller de mycket av sin spänst. Koka på låg värme lite längre så blir de kanon.

Belugalinser från Risenta

Fikonfyllda kycklingkåldolmar

Fikonfyllda kycklingkåldolmar med krämig belugalinssallad

Kåldolmar fyllda med filkon och kyckling

Så här års är det säsong för fikon vilket gör att det är lätt att hitta prisvärda, färska sådana. Dock valde jag den här gången att använda mig av torkade – de har ju både en annan konsistens och smak. Fikonen jag använde är faktiskt de bästa jag har provat hittills. De kommer från Coop, och istället för att vara torra och hårda, vilket de ofta är, har man tillsatt vatten efter torkningsprocessen så att de blir mjuka och saftiga. Kanon!

Känner man att något saknas till skulle jag föreslå ris. Vi körde i alla fall med enbart en sallad eftersom vi skippar alla vita spannmål.

Kåldolmar fyllda med filkon och kyckling samt krämig belugalinssallad

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Fikonfyllda kycklingkåldolmar med krämig belugalinssallad

Kycklingkåldolmar:
8 blad vitkål
8 urbenade kycklingbröst / 4 kycklingfiléer
8 torkade, mjuka fikon
150g serrano (8 skivor)

Belugalinssallad:
2 dl svarta belugalinser
2 dl creme fraiche
150 rökt fetaost
0,5 dl kapris
salt, peppar

1. Koka upp en kastrull med saltat vatten och tag av från plattan. Lossa hela vitkålsblad och skär bort rotstocksbiten. Lägg ner bladen i det heta vattnet några minuter. Tag sedan upp och låt rinna av.

2. Dra bort skinnet från kycklingbrösten och lägg ut kycklingen på en skärbräda. Utgår du ifrån kycklingfiléer, halvera varje kycklingfilé med en filékniv still två hälften så tjocka skivor. Lägg ett fikon på varje kycklingbit och rulla ihop. Fortsätt med att rulla ett vitkålsblad runt och fäst allt genom att rulla en skiva serrano utanpå det.

3. Ringla smör i botten på en ugnsfast form och lägg ner kycklingrullarna. Ställ in formen i 220° i ca 30-45 minuter. Beroende på kycklingens tjocklek kan tiden variera, använd med fördel en kökstermometer om du är osäker. Alla temperaturer hittar du här.

4. Koka belugalinserna på låg värme i saltat vatten i ca 30 minuter. Slå av vattnet och rör ihop dem tillsammans med smulad fetaost, kapris, creme fraiche samt salt och peppar. Servera med sallad.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.