Kallrökt lax med potatis, ägg och hackad rödlök

Ett enkelt recept med skivad, kallrökt lax

Den här rätten är så enkel att göra att det nästan inte behövs ett recept. Dock är det en så himla god rätt att den bara måste tipsas om. Det enda man behöver göra är att koka potatis och ägg. Sedan rör man ihop crème fraiche med majonnäs, hackar lite rödlök och sedan är det bara att lägga upp.

Denna rätt serverade vi som en vårig vardagsmiddag här om veckan. Vi äter sällan kallrökt och gravad lax, men det är så ju himla gott att man borde göra det lite oftare. Så här till påsk, och förstås till midsommar, passar denna rätt utomordentligt bra. Just för att den är så enkel att göra och kan förberedas. Sedan tycker jag också att kallrökt lax med potatis, ägg och hackad rödlök har en så härlig känsla av vår och sommar över sig.

Perfekt mat att bjuda på

Den kallrökta laxen kan man så klart byta mot gravad lax om man föredrar det. Vill man bjuda många personer på denna rätt är det bara att dubbla receptet. Ställ in majjo-crème fraichen i kylen och koka ägg och potatis i förväg. Potatisen kan man sedan hastigt värma i micron om man vill ha dem lite ljumna. Lite örter sitter ju aldrig fel så varför inte strössla ut lite dill eller gräslök på toppen? Denna rätt är glutenfri. Tar du en laktosfri crème fraiche, eller enbart majonnäs, då blir rätten också laktosfri.

» Här hittar du fler goda vårrecept

Kallrökt lax med potatis, ägg och hackad rödlök

Kallrökt lax med potatis, ägg och hackad rödlök

För: 4 personer

1 dl majonnäs
0,5 dl crème fraiche

8 små fasta potatisar
salt
8 ägg
1 liten rödlök
400g skivad kallrökt lax

  • Rör ihop majonnäs med crème fraiche. Ställ den svalt fram till servering.
  • Koka potatisen i saltat vatten med skalet på i cirka 10–15 minuter, eller tills de är genomkokta. Låt potatisen svalna och skala den sedan.
  • Koka äggen i cirka 6 minuter. Skala och halvera dem. Finhacka rödlök.
  • Lägg upp allt på en tallrik. Servera med kavring, smör och ost.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.