Kålrotschips med skinkröra

Juliga tilltugg till glöggen

Trodde du det var slut med recept på juliga snittar till glöggminglet? Då trodde du fel. Denna julmånad har varit fylld med härligt julmys och goda tilltugg – som dessa kålrotschips med skinkröra. Kålrot är för mig en typisk julsmak, precis som skinka. Tillsammans passar de utmärkt ihop och blir i dessa enkla aptitretare till goda små munsbitar som kan ätas med händerna.

Enkelt och lättlagat

De frasiga chipsen passar perfekt med den krämiga röran av skinka, creme fraiche och hackade rödlök. Det enda som behövs till är servetter. Och varför inte hemmagjord glögg? Välj en så liten och rund kålrot som möjligt så blir chipsen snygga och runda – och kan enklast hyvlas på en mandolin. Självklart kan man också halvera kålroten om man inte får tag i en liten.

Förutom dessa godingar kan jag även rekommendera Minipizzor med grönkål, feta och rostade mandlar, Julig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschips och Små grönkålspajer.

» Här hittar du ännu fler recept till glöggminglet

Kålrotschips med skinkröraKålrotschips med skinkröra

20 stycken

200g kålrot, så liten och rund som möjligt
3-5 dl rapsoilja
4 skivor rökt skinka
1/2 rödlök
1 dl creme fraiche
salt, peppar

1. Skala och hyvla kålroten på en mandolin (eller skiva den tunt med en kniv).

2. Hetta upp oljan i en kastrull (till cirka 165-170°C) och fritera lite av kålrotschipsen i taget så de får lite färg. Låt svalna på ett hushållspapper. Fritera sedan ytterligare en gång så de blir frasiga. Låt chipsen rinna av på ett hushållspapper och salta sedan ett varv.

3. Strimla skinka och blanda med finhackad rödlök och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Kicka upp lite av röran på varje chips. Dekorera gärna med någon ört, exempelvis timjan.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.