Klassisk kålrotslåda

Klassisk mat till julbordet

Jag skulle vilja påstå att det julbord vi äter i min familj till jul är rätt klassiskt. Vi börjar med sill, ägg och potatis samt kalla tillbehör som pastej, julskinka, lax, farmors sillsallad och olika julkorvar.

När de kalla rätterna är avklarade hugger vi in på de varma rätterna; köttbullar, prinskorv och Janssons Frestelse. Vi har även min svärmors goda rödkålssallad med apelsin, min hemmagjorda rödbetssallad och mitt varma rödkål samt olika typer av ”lådor”. I familjen har vi rötter både från Småland och Finland, vilket också några av dessa rätter härstammar från.

Recept på finsk kålrotslåda

Madeleine LandleyEn av mina favoriter när det kommer till den finska delen är klassisk kålrotslåda. En finsk kålrotslåda är både mättande och gott och passar utmärkt till buffébordet och julbordet – framför allt om man vill ha mer grönt på julbordet. Kålrotslådan får sin goda smak av kålrötter och julens kryddor. Många håller på och krånglar till det med extra ingredienser, men den här är perfekt precis som den är, utan en massa krusiduller.

Denna finska kålrotslåda går också fint att laga i förväg och frysa. Sedan är det bara att plocka fram den till julafton och tina upp. Hur smidigt som helst!

En klassisk kålrotslåda är det bästa jag vet att kombinera till köttbullar och julskinka. Kålrötterna ska enligt det riktiga receptet kokas i skinklagen. Alltså det spad som blivit över när man kokat sin julskinka. Idag är det många som köper färdigkokt julskinka, eller bakar den i ugnen. Då blir det ju inget skinkspad.

Vegetariskt till julbordet

Vad gör man då om man inte har något skinkspad? Tar köttbuljong så klart! Det går alldeles utmärkt att byta mot det om man inte har något skinkspad. Är man vegetarian byter man naturligtvis till grönsaksbuljong. Den som är glutenintolerant använder glutenfritt ströbröd. Med andra ord kan det här goda tillbehöret till julbordet varieras för att passa alla.

*För veganskt/vegetariskt recept, byt smöret mot mjölkfritt smör eller olja. Byt köttbuljongen mot Bella ekologisk grönsaksbuljong i pulverform och se till att ströbrödet bakats utan smör och ägg. Ströbrödet kan även uteslutas.

» Här hittar du fler goda julrecept

Klassisk kålrotslåda Klassisk kålrotslåda

Till: 1 form

700g kålrot
1 liter vatten
1 tärning köttbuljong* (se ovan)
5 korn kryddpeppar
10 vitpepparkorn
2 nejlikor
2 lagerblad
1 klick smör*
2-3 msk ströbröd

1. Skala och dela kålroten till mindre bitar. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker. Smula i buljongen och lägg kryddorna i en tesil. Koka kålroten till den är mjuk, ca 10-15 minuter.

2. Ta bort silen och slå av spadet – spara förslagsvis och gör en soppa. Mosa kålroten och rör i en smörklick. Skeda ut kålrotsmoset i en gratängform och strö över ströbröd. Ställ in i 250°C i vanlig ugn i 10-15 minuter för att ge den färg – se till så den inte bränns.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.