Klassisk kålrotslåda

Klassisk mat till julbordet

Jag skulle vilja påstå att det julbordet vi äter till jul är rätt klassiskt. Vi börjar med sill, ägg och potatis, för att sedan hugga in på köttbullar, prinskorv och Janssons Frestelse. Vi har även rödkålssallad, rödbetssallad samt olika lådor. I familjen har vi både småländska och finska rötter, vilket några av dessa rätter härstammar från.

Recept på finsk kålrotslåda

En av mina favoriter är klassisk kålrotslåda vilket är mycket gott att kombinera med köttbullar och julskinka. Kålrötterna ska enligt det riktiga receptet kokas i skinklagen. Köper man färdigkokt skinka går det lika bra med köttbuljong. Och på tal om julskinka – har ni inte testat den prisvinnande Raprgrisskinkan än borde ni verkligen det – den är så fin! Recept på godaste julskinkan hittar du här.

Klassisk kålrotslåda

Till: 1 form

Klassisk kålrotslåda

700g kålrot
1 liter vatten
1 tärning köttbuljong
5 korn kryddpeppar
10 vitpepparkorn
2 nejlikor
2 lagerblad
1 klick smör
2-3 msk ströbröd

1. Skala och dela kålroten till mindre bitar. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker. Smula i buljongen och lägg kryddorna i en tesil. Koka kålroten till den är mjuk, ca 10-15 minuter.

2. Ta bort silen och slå av spadet – spara förslagsvis och gör en soppa. Mosa kålroten och rör i en smörklick. Skeda ut kålrotsmoset i en gratängform och strö över ströbröd. Ställ in i 250° 10-15 minuter för att ge den färg – se till så den inte bränns.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

En klassisk kålrotslåda är gott att kombinera med köttbullar och julskinka på det klassiska julbordet.