Kålsallad med äpple och rödlök

Recept med kål

Kål är en underskattad ingrediens som både är nyttig, billig och har mycket smak. Jag kan förstå att alla inte gillar kål, för det gjorde inte jag heller en gång i tiden. Med tiden lärde jag mig dock att tycka om det, samt hur man ska tillaga kål för att det ska bli extra gott. Kål odlas i Sverige och behöver därför inte fraktas världen runt. Det tycker jag är bra. Beroende på vilken sort man väljer finns de under olika perioder, medan andra går at hitta året runt.

Goda vardagsrecept

Två favoriträtter med kål är lättlagad nudelwok med kyckling och kål samt pulled chickengratäng med grönkål och soltorkade tomater, som är larvigt god. Vill man hellre satsa på ett tillbehör med kål är denna goda kålsallad med äpple och rödlök en riktig goding. Lagom på höstkanten då alla äpplen börjar mogna och bli plockfärdiga är det perfekt att ha ner dem i denna sallad – det blir nämligen allra godast med svenska äpplen. Prova med olika kålsorter, eller som i receptet nedan, med vitkål och svartkål.

» Fler recept med kål hittar du här

Kålsallad med äpple och rödlök

För: 4 personer

Kålsallad med äpple och rödlök

50g smör eller olja
400g vitkål
250g svartkål (cirka 8 långa blad)
1 stor rödlök
2-3 msk äppelcidervinäger
salt, svartpeppar, italiensk salladskrydda
3 röda svenska äpplen

1. Hacka vitkål till mindre bitar. Skölj svartkålen noga och skär till mindre bitar. Ha ner kålen i en stekpanna och låt det fräsa upp. Ha i ordentligt med smör och låt det stekas ett par minuter. För veganskt eller laktosfritt, stek i olja. Rör om då och då så det inte bränner fast.

2. Strimla löken och ha ner i stekpannan. Slå på äppelcidervinäger och krydda. Kärna ur och tärna upp äpplena. Ha ner i stekpannan och stek ytterligare några minuter.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.