Annorlunda recept med kalvstek
Att tillaga en stek är enkelt. Dock krävs det lite kärlek och tid för att den ska bli mör och fin. Ju mer man öser en stek, desto mörare blir den också. En stek kan man också marinera i förväg, eller så kan man låta den ligga i en lag så den får suga i sig av alla goda smaker – lite som när man rimmar. Den här steken får lite av båda.
Kalvstek med vitlöksost, svamp, rotsaksrösti och olivsås är perfekt bjudmat då steken påbörjas dagen innan och sedan slutförs den dagen efter – lagom till festen. Tillsammans med de härliga smakerna av aprikoser och svamp blir det en riktigt festlig måltid.
» Fler goda recept till helg och fest hittar du här
Kalvstek med vitlöksost, svamp, rotsaksrösti och olivsås
Kalvstek:
1 kg kalvstek
3 stora vitlöksklyftor
1 l vatten
2 dl rött vin
1 msk hickorysås
salt, peppar, oregano
Topping:
10 paradisäpplen eller 1-2 vanliga äpplen
5 lila plommon
125g färskost med vitlök
2 dl stekta trattkantareller
Rotsaksrösti:
4 morötter
250g rotselleri
4 ägg
salt, peppar, oregano
Olivsås:
1 dl svarta oliver
1 dl gröna oliver
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk sweet chilisås
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
1. Skölj steken och ansa eventuellt segt fett (det som är som hårdare klumpar vill du ha kvar för saftighetens skull.) Hetta upp en panna med smör och pressa i vitlöken. Vänd runt kalvsteken i vitlöken så den får fin stekyta runt om.
2. Värm ugnen till 150°C. Ringla smör i botten av en ugnsfast form och lägg i steken. Krydda och ställ in i cirka 30 minuter.
3. Tag en kastrull som rymmer steken. Häll i vin, hickorysås och kryddor. Lägg i steken och fyll upp med vatten så att den täcks av vätskan. Låt stå i kylen i ett dygn.
4. Skala rotsaker och riv på mandolin eller i en matberedare. Vispa upp ägg och kryddor i en bunke. Vänd ner rotsaksrivet och blanda ihop. Hetta upp en panna med smör. Lägg i klickar med rotsaker i pannan och låt det stekas gyllenbrunt på varje sida (ca 5-6 minuter per sida). Finast blir röstiplättarna om de är lite spretiga och oregelbundna och ganska platta. Om de inte håller ihop ordentligt, häll på lite av äggvätskan över plätten och låt detta stekas in. Lägg upp plättarna var för sig på aluminiumfolie.
5. Tag ut steken ut kylen och häll bort vätskan. Lägg upp steken i en ugnsfast form och sätt i en kött-termometer. Ställ in steken i 200°C och låt stå till innertemperaturen på köttet börjar närma sig 60°C. Tag ut steken och bred på ett lager vitlöksost. Strössla stekta trattkantareller samt halverade plommon och paradisäpplen runt om. Ställ in igen i ugnen igen och låt stå till innertemperaturen kommit upp till cirka 65-67°C. Skär eventuellt ett snitt för att kontrollera färgen på köttet. Lägg upp foliet med röstin på en plåt och låt den stå i nedre delen av ugnen de sista minuterna så de blir varma.
6. Häll ner gröna och svarta oliver i en mixer. Kör så att det blir småbitar. Vänd upp i en skål och rör ihop med resten av ingredienserna till såsen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej!
Tänkte laga din kalvstek till nyårsmiddagen och undrar om du kan rekommendera något vin till?
Vänligen
Kicki
Hej Kicki.
Det vore förstås inte helt sjysst av mig att rekommendera ett vin som jag inte provat till, så det låter jag bli att göra :)
Om jag däremot ska beskriva maträtten så är den medelfyllig och innehåller en del sälta och syra.
Jag skulle möta det med ett medelfylligt vin med lite högre syra. Om rött kanske en pinot noir eller en montepulciano kan funka (alltså inget ktraftpaket). Om vitt kan en chardonnay med ekfat och pigg syra fungera. Beskriv smakerna för personalen på Systembolaget så kan de säkert hjälpa dig lite mer. Hoppas du får ett trevligt nyår.
Mvh
Madeleine
Hej igen!
Nu är middagen avklarad och det blev jättegott.
Jag hade god hjälp av min systerdotter som är nyutbildad kock :-)
mvh
Roland i Hemmestorps eke
Hej Roland.
Vad skönt att få lite hjälp i köket och vad bra att det blev gott :)
Mvh
Madeleine
Hej igen!
Jag vill ju inte vara besvärlig, jo förresten det vill jag kanske ;-)
En fråga!
Mängden varor du angett, hur många personer gäller den?
Jag fyller ju väldigt ojämt i år. 53, så då får man väl bjuda på något speciellt.
mvh
Halloj Roland.
Jag tycker man ska ta alla tillfällen i akt att ställa till med den fest, så du gör helt rätt ;)
Jag inser att jag har varit väldigt slarvig (fy på mig) men det blir till ca 8 personer.
Vill du komponera en hel meny så kan man förlagsvis ha ett litet glas med soppa som förrätt, exempelvis denna rödbetssoppa och sedan avsluta med en mumsig chokladcheesecake med citrontopping. Mumsigt!
Grattis, och jag hoppas att du får en riktigt trevlig födelsedag!
Är det vitt eller rött vin man skall ha?
Hej Roland.
Det har visst trillat bort och ska vara rött vin. Vad bra att du såg det :)
Då det är syran i vinet som är det intressanta så skulle det egentligen gå lika bra med vilket som, även om det blir en lite rundare och mustigare smak av rött vin (vilket är perfekt till hösten). Jag brukar göra som Kajsa Varg och taga vad jag haver. Jag har alltid nån flaska i kylen som jag häller över vin i som har blivit ståendes för länge i och har på så vis alltid lite matlagningsvin att pytsa ner i maten vid behov ;)
Hoppas det smakar!
Mvh
Manni