Kantarellmacka med färskost

Enkel svampmacka med krämig färskost

Det är svårt att motstå en god svampmacka. Denna variant är en klassisk svampmacka fast med färskost. Svampen steker man som vanligt till vätskan försvunnit. Sedan klickar man i smör och smakrätter med kryddor. På brödskivan som rostats i ugn brer man sedan på en redig klick med färskost. Då blir det krämig, gott och smakrikt.

Vilket vin ska man välja till en svampmacka?

Ett glas vin sitter förstås aldrig fel till en svampmacka. Det är faktiskt få viner som inte passar till en svampmacka. Ett glas rött med fyllighet går precis lika bra som ett som är lite stramare. Detta kan man tacka brödet och smöret i svampen för. Testa exempelvis med en pinot noir från nya världen eller en italienare, exempelvis en montepulciano. Rosévin går förstås också bra. Det är ju som de säger – rosévin går till allt men passar till inget. Välj med fördel ett fylligt rosévin.

Vintips till svampen

Vill man välja ett vitt vin kan man gott ta ett med ekfatstoner och som gärna har genomgått en malolaktisk jäsning. Då får man en lite krämigare och oljigare finish på det hela. Både chardonnay och viognier är trevliga val, precis som en torr riesling.

Den som kan vin vet också att mousserande vin passar nästan till allt. Vi valde just ett mousserande rosévin från Frankrike som är en stor favorit. Detta kostar 119:- och hittas under receptet.

Kantarellmacka med färskost

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Kantarellmacka med färskost

0,8 liter ostekta kantareller
smör
1 knippe färsk persilja
salt, peppar, lökpulver
4 brödskivor rostbröd
4 msk färskost med vitlök och örter

1. Rensa kantarellerna och dela de största till mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och ha ner kantarellerna. Stek till vätskan börjat försvinna och ha då ner en stor klick smör. Klipp i persilja och krydda. Stek till kantarellerna har fått lite färg.

2. Lägg in brödskivorna i ugnen i 225°C – cirka 2,5 minuter per sida bör räcka. Tag ut brödskivorna och bred på färskost medan de fortfarande är varma. Lägg upp en brödskiva per tallrik och portionera ut kantarellerna. Servera med vintipset nedan.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.