Kantarellpaj med grönkål och gul lök

Enkel och god svamppaj

Nu när hösten gjort entré passar jag på att traska i skogen och plocka svamp. Hittills har jag bara hittat kantareller och lite blek taggsvamp, men de andra kommer säkerligen lite längre fram eftersom hösten varit idealisk med både regn och värme. Av svampen lagar jag denna kantarellpaj med grönkål och gul lök. Den är enkel att göra och innehåller inte särskilt många ingredienser. Jag som odlar ute på landet tycker denna paj är perfekt när man vill också göra något gott av grönkålen.

För att hålla det extra enkelt kan man naturligtvis köpa färdig pajdeg så slipper man göra den själv. Både pajdeg och smördeg passar bra. Förr tyckte jag det var ganska knepigt att göra egen pajdeg, men idag har jag fått sån snits på det – och jag tycker dessutom att den blir godare än köpevarianten. Därför svänger jag ihop den själv. Tack vare ättikan blir degen följsam och enkel att kavla ut.

Madeleine Landley plockar svamp

Så lyckas man med pajdegen

Att ha ättika i pajdegen är ett typiskt husmorsknep vilket gör att degen får som en falsk gluteneffekt. Som bekant ska man inte hålla på och knåda en pajdeg för länge eftersom den då blir seg snarare än frasig. Ättikan ger den sega effekten när man blandar degen och kavlar den, men när den gräddats blir den fin och frasig utan att vara seg. Jag tycker också det är viktigt att ha salt i degen. Många degar har för lite salt vilket gör att de blir smaklösa och snarare smakar papper.

I själva pajen har jag bara grönkål, lök och kantareller. Man kan så klart ta vilken sorts svamp man vill. Exempelvis blandad höstsvamp eller bara gamla hederliga champinjoner. Stanningen gör jag av ägg och grädde samt lite kryddor. In i ugnen och sedan är det klart. Svårare än så är det inte. Vill man variera det hela kan man även ha i lite riven ost i pajen. Jag serverar det hela med en enkel sallad med balsamvinäger till.

» Här hittar du fler goda pajrecept

Kantarellpaj med grönkål och gul lök

Kantarellpaj med grönkål och gul lök

För: 4 personer

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
125g rumsvarmt smör
2 tsk ättikssprit (12%)
0,25–0,5 dl vatten

Fyllning:

250g grönkål
450g färska kantareller
1 gul lök

Stanning:

3 ägg
2,5 dl grädde
salt, peppar, vitlökspulver

  • Ha ner vetemjöl och salt i en bunke. Häll i ättikan och smula i smöret i klumpar. Knåda ihop allt och ta i lite av vattnet i taget tills degen känns fast utan att klibba. Forma degen till en boll och låt den vila framme i skålen i 10 minuter.
  • Kavla ut degen på en bänk, rulla upp den löst över kaveln och rulla ut över pajformen. Platta ut den fint i pajformen och nagga botten med en gaffel. Var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant (se översta bilden i detta inlägg). Ställ in pajformen i kylen i 30 minuter. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Skär bort den grova mittnerven från grönkålen och skär bladen till mindre bitar. Värm en stekpanna till medeltemperatur och ha i en klick smör samt grönkålen. Låt den långsamt mjukna. Salta och peppra. Stek tills den mjuknat och blivit härligt grön. Skrapa av i en skål.
  • Rensa och skär kantarellerna till mindre bitar. Ha ner i en torr panna och stek tills vätskan börjar försvinna. Ha då i en klick smör som får steka in. Salta och peppra och ös sedan ner kantarellerna med grönkålen.
  • Hacka löken och stek den mjuk på medelvärme i en stekpanna. Blanda med grönkålen och kantareller och ös sedan ner i pajskalet.
  • Vispa ihop ägg och grädde med kryddor. Slå stanningen över pajen och grädda sedan i 200°C på över- och undervärme i 40–45 minuter – eller tills den stelnat helt. Servera med en sallad till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.