Karréspett med sweet chili, tzatziki och potatisklyftor

Spett med fläskkarré

Fläskkarré är en styckningsdetalj som tidigare inte var någon favorit för mig. Som liten gillade jag inte allt det insprängda fettet. Vi hade också en vän som alltid grillade karré när vi var överbjudna. Enligt honom skulle köttet knappt landa på grillen. Detta gjorde att man fick en seg och halvsladdrig bit som inte alls var något rolig. Gillade man då inte det tidigare nämnda fettet blev det bara värre eftersom det inte hade fått smälta. Alla är olika och så är det med det. Alla kan också ändra sig (förhoppningsvis), så på senare tid har vi börjat äta karré hemma.

Först vill jag däremot backa ett steg och berätta att vi nu för tiden inte alls äter lika mycket kött som förr. När vi väl väljer kött på tallriken är det bra kött som serveras med mycket tillbehör. Förr åt vi mycket kött, så hur denna förändring egentligen gick till vet jag inte riktigt, för jag har aldrig gillat att göra som alla andra. Just nu pekar trenden mot precis detta sätt att använda sig av animalier – i mindre omfattning som ett tillbehör till grönsakerna.

Enkel mat till helgen

Den karré vi äter hemma brukar i alla fall sambon välja. Då steks den i panna eller grillas. När jag väljer karré är det oftast hel karré i bit. Av den gör jag pulled pork (spana gärna in receptet på denna burgare med pulled pork, guacamole och picklad lök) eller helgrillar, gärna fylld med fikon eller något annat gott.

Fläskkarré lämpar sig också utmärkt till spett. Detta är för att kött på spett är ganska tunt och utsatt för värmen. Av den orsaken passar det fint med en styckningsdetalj som har mycket insprängt fett som skyddar och smaksätter köttet. Dessa karréspett med sweet chili, tzatziki och potatisklyftor kan man göra av såväl hel karré i bit som av färdigskivad fläskkarré. Köttet ska ändå först skäras till skivor och sedan till avlånga bitar som man trär upp på spetten så här kan man välja bit efter hur mycket man ska laga (hel i bit brukar vara billigare).

Ska spetten grillas kan man med fördel använda grillspett av metall eftersom de av trä lätt brinner upp, oavsett om man blötlägger dem. Ska man däremot steka karréspetten brukar träspett funka fint. Tillsammans med smaksättningen av sweet chilisås, den fräscha tzatzikin och de ugnsrostade potatisklyftorna får man en enkel och god rätt som passar när man vill lyxa till det. Jag serverar också det hela med en svart bönsallad till som är en typisk spansk tapasrätt. Denna görs av svarta bönor, paprika, salladslökar, mandel, bladpersilja och en vinägrett. Hur god som helst, och förstås utmärkt att servera till det mesta.

Vin till fläskkarrén

VinkorkVill du servera vin till maten bör du förslagsvis välja ett ett lite snällare rödvin eller ett fylligt rosévin. Eftersom sweet chilisåsen adderar lite hetta bör man inte välja ett vin som inte ha för mycket tanniner. En fruktig pinot noir från nya världen kan passa, såväl som ett fruktigt och smakrikt vin från Spanien.

På bag in box skulle jag välja Ricossa Barbera (76755) som är en riktig favorit till denna typ av mat. Observera dock att den ligger i Systembolagets beställningssortiment och således måste beställas 1-2 veckor innan.

» Här hittar du fler recept med fläskkarré

Karréspett med sweet chili, tzatziki och potatisklyftor

För: 4 personer

Karréspett med sweet chili, tzatziki och potatisklyftor

Potatisklyftor:

800g fast potatis
salt, grillkrydda

Svart bönsallad:

1 burk svarta bönor (á 400g)
1 röd paprika
2 salladslökar
100g mandel
1 kruka bladpersilja
3 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
salt, peppar

Fetatzatziki:

2 stora morötter
150g fetaost
3 dl matlagningsyoghurt
salt, peppar

Karréspett med sweet chili:

8 träspett
800g fläskkarré
1 dl sweet chilisås
salt, peppar

  • Gnugga potatisen ren och skär den till klyftor. Rada upp klyftorna i en ugnsfast form och krydda. Rosta i 225°C i cirka 30 minuter, eller tills den är klar (tiden kan variera beroende på ugn och tjocklek på potatisklyftorna).
  • Skölj svarta bönor, hacka paprika och strimla salladslök. Hetta upp en panna och rosta mandlarna till de fått lite yta. Blanda allt med hackad bladpersilja, balsamvinäger och olja. Smaka av med salt och peppar.
  • Riv morötter på ett rivjärn. Blanda morotsrivet med smulad fetaost och matlagningsyoghurt. Smaka av med salt och peppar.
  • Blötlägg träspetten 10-15 minuter. Skär karrén till avlånga bitar och trä upp på spetten. Pensla köttet med sweet chilisås och salta och peppra. Stek spetten i stekpanna tillsammans med smör eller grilla dem på en vanlig grill. Grillar du spetten, pensla med sweet chilisås på slutet som en glaze, annars blir de lätt brända.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.