Kavring med surdeg

Surdegskavring

Nu för tiden bakar jag bara frukostbröd med surdeg. Jäst är ett minne blott eftersom det både är roligare och blir godare när man bakar med surdeg. Det tar förstås lite längre tid, men det är så värt väntan. Jäst har jag endast i söta bullar och liknande – eller om jag kommer på att något ska bakas i sista minuten, som en pizzadeg.

Kavring

Bjud på minikavringar

Förutom detta vörtbröd med surdeg ska jag till årets julbord göra denna kavring med surdeg. Degen räcker till två vanliga limpor som görs i form, eller till en limpa och 8 minikavringar som jag brukar göra. Vill du bara baka det ena eller det andra halverar du bara mängden i receptet nedan. Jag tycker det är roligt att baka minikavringarna till exempelvis påsk eller midsommar. Det brukar alltid bli uppskattat när man ger gästerna varsin egen liten kavring. Då använder jag en form för 8 stycken småbröd.

Kryddor till kavring

När det kommer till kryddningen på kavringen kan man antingen ta en tesked vardera av malen anis och malda fänkålsfrön, som i receptet nedan. Det finns också så kallad brödkrydda att köpa i påse som består av just 50/50 fänkål och anis. Vill man alltså inte hålla på och köpa separata kryddor kan man köpa en påse brödkryddor. Å andra sidan blir man låst till att de kryddorna är blandade om man vill använda dem till något annat. Alltså köper jag dem separat.

» Här hittar du fler recept på bröd som bakas med surdeg

Kavring med surdeg

Kavring med surdeg

8 minikavringar och 1 stor limpa

100g surdegsgrund av vete
450g kornmjöl
250g vetemjöl
700g filmjölk
300g mörk sirap
1 tsk malen anis
1 tsk malda fänkålsfrön
15g flingsalt

  • Mata surdegsgrunden kvällen innan med lika mycket vatten och vetemjöl. Låt stå i rumstemperatur till morgonen efter.
  • Väg upp surdegsgrund, kornmjöl, vetemjöl, filmjölk och mörk sirap i bunken till hushållsassistenten. Lägg i kryddorna och knåda degen i 6 minuter med maskin. Lägg i saltet och knåda ytterligare 4 minuter.
  • Olja formarna och häll upp smeten – fyll bara till hälften. Jäs i cirka 24 timmar i cirka 18–20 grader. Om de ser ut att ha jäst klart innan dess är det bara att avsluta jäsningen.
  • Värm ugnen till 175°C och ställ in formarna. Grädda de små minikavringarna i 25–30 minuter och den stora kavringen i 40 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.