Kebabgratäng med ris och kidneybönor

Kebab i gratäng

Har du testat att göra kebabgratäng någon gång? Färdigstrimlat kebabkött är något man kan köpa i butik för att göra hemgjord kebab. Man kan så klart också göra sin egen kebab, men då blir det förstås mer jobb är att bara lägga några ingredienser i en form. Jag brukar köpa schysst käk:s kebab som görs av svenskt kött. Den är dessutom allra godast och mest lik sådan man köper ute. Jag har testat andra sorter men strimlorna är väldigt tjocka samt att de ofta är lite lustigt kryddade. Nu får man så klart köpa vilken sort man vill.

Denna kebabgratäng med ris och kidneybönor är lite annorlunda eftersom den innehåller ris. För att göra denna gratäng kokar man riset och steker köttet. Sedan är det bara att lägga alla ingredienser i formen, slå på stanningen och ställa in allt i ugnen. För att göra den extra god och matig har jag även i sköljda kidneybönor. Vill man variera det hela kan man lägga i majs och bitar av tomat. Jag använder krossade tomater.

Enkel och god fredagsmat

Denna gratäng är perfekt att svänga ihop som fredagsmiddag och servera som den är, i tortillabröd eller tacoskal. Jag tycker den är allra godast att servera med tortillachips till som man krossar lite – och förstås färsk koriander. Gillar du inte het mat är det bara att ta mindre jalapeños i gratängen eller hoppa över dem helt. Man kan också servera dem vid sidan av om alla som ska äta gratängen har olika preferenser.

» Här hittar du fler recept på god fredagsmat

Kebabgratäng med ris och kidneybönor

Kebabgratäng med ris och kidneybönor

För: 4 personer

Fyllning:

2 dl basmatiris
3 dl vatten + salt
300g kebabkött
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1 burk kidneybönor (400g)
400g krossade tomater
0,75 dl inlagda jalapeños
2 dl riven ost

Stanning:

3 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl mjölk
1 tsk italiensk salladskrydda
salt, svartpeppar

Tillbehör:

färsk koriander
tortillachips

  • Koka upp saltat vatten och lägg i riset. Lägg på locket och dra ner värmen så det knappt puttrar och låt det gå i cirka 9 (så blir det inte sönderkokt i gratängen).
  • Stek kebabköttet i olja så det får yta.
  • Finhacka vitlöken och hacka gul lök. Skölj kidneybönorna i ett durkslag. Lägg vitlök, gul lök, kidneybönor, ris, kebabkött, krossade tomater, jalapeños och riven ost i en ugnsform på cirka 30×22 cm.
  • Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk med italiensk salladskrydda, salt och svartpeppar. Slå stanningen i formen och blanda med fyllningen. Ställ formen i mitten av ugnen och grädda i 225°C i 40 minuter. Servera med färsk koriander. Vill man ha någon crunchigt till passar det bra med tortillachips.

Rekommenderat vin till: Pietra d’ Elsa (75423)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.