Kidneybönssoppa med grönsaker och getost

Dags för måndagssoppa

Från och med nu har jag utsett måndagar till den officiella soppdagen. Varför? Jo, måndagar är underbara i all ära då man har en hel vecka där man kan få massor av saker gjorda på jobbet – och ja – jag råkar tycka väldigt mycket om mitt jobb. Men måndagar är den dagen då man är som tröttast. Åtminstone är jag det. Då är det rätt skönt att avsluta dagen med macka och soppa framför TV.n. Ingen press, bara en slö och skön måndag.

Recept på nyttig soppa

Just den här soppan hittade jag på när sambon hade dragit ut en tand. Han fick slurpa i sig den utan alla bitarna som måste tuggas, men jag fick mumsa i mig dem. Just i den vevan var det nya bullar med gym och hälsosammare mat och då kändes det som ett bra alternativ med kindeybönor som är proteinrika och mättande. Dessutom – ärtsoppa är samma princip, så varför inte slå till på en kindeybönssoppa innan pannkakorna på torsdag?

Soppa på bönor

Kindeybönor och getost är en riktigt bra kombination, dessutom är jag helt beroende av den här getosten – kanske just för att den inte är så bitter i sin smak? Smakrik blir soppan också tack vare att grönsakerna kokas separat och stjälps ner vid servering.

Kidneybönsoppa med grönsaker och getost

Kidneybönssoppa med grönsaker och getost

För: 4 personer

2 dl torkade kidneybönor (eller 1 burk färdigkokta)
3 morötter
1 broccolihuvud
150g blomkål
1 liten burk majs (ca 140g)
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 stång stjälkselleri
1 tsk äppelcidervinäger
0,5 tsk sambal oelek
5-6 dl vatten
100g getost
salt, peppar
färsk timjan

1. Blötlägg bönorna i rikligt med ljummet vatten under 12 timmar. Slå av vattnet och skölj bönorna i ett durkslag. Koka upp en kastrull med vatten och salt och låt bönorna puttra i ca 1 timme under lock. Häll av bönorna i durkslaget igen och skölj dem. Skippa detta steg om du använder färdigkokta bönor på burk.

2. Skala och dela morötterna till mindre bitar. Bryt små träd av broccoli och blomkål. Koka allt ”al dente” i saltat vatten (ca 8 minuter). Ställ detta åt sidan.

3. Hetta upp lite smör i en kastrull och ha i hackad vit- och gul lök samt hackad selleri. Då löken mjuknat, ha i kidneybönor, hälften av de kokta grönsakerna och resten av majsen inklusive spad. Rör i sambal oelek och vinäger och låt det fräsa någon minut (se till att det inte bränner fast). Häll på vattnet och låt det puttra ihop under ett par minuter under lock.

4. Ha ner hälften getosten i soppan samt kvistar av timjan. Kör sedan till en jämn smet med en mixerstav och smaka av med salt och peppar. Ställ tillbaka på plattan och späd mer med vatten om en tunnare konsistens önskas på soppan. Häll upp i skålar och toppa med de sparade grönsaker och smulad getost. Servera med något gott bröd till.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.