Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök

Köttfritt till middag

Jag har alltid sett mig själv som en köttälskare. Jag är det än idag och kan med säkerhet säga att jag aldrig kommer sluta äta kött. Om jag inte tvingas till det förstås. På senare tid har jag också fått upp ögonen för det vegetariska, eller vad vi kan kalla det köttfria köket. Det känns fräscht och är utmanande att dyka in i eftersom det är ett nytt sätt att tänka när man lagar mat.

Vad som är vegetariskt twistar de lärde om. En del påstår att vegetariskt är när man inte äter något animaliskt över huvudtaget. Det vill säga varken mejeri (lakto-vegetariskt) eller ägg (ovo-vegetariskt). Andra är lite mer svävande i sitt resonemang, medan andra påstår att det är när man är vegan som man inte äter något animaliskt.

Veganer och vegetarianer

Kikärtsbiffar med halloumi och ramslökJag har dock fått det förklarat för mig att vegetariskt är helt oanimaliskt, det vill säga utan ägg och mejeri, medan veganskt, förutom detta, innebär att man också har en helt ickeanimalisk livsstil. Man använder alltså inte kläder eller föremål i sin vardag som kommer från djur – exempelvis skor av skinn. Många viner klaras också med ägg vilket gör att veganer tittar i hyllan efter veganvin. En del går så långt att de inte äter honung eller svampar. Jag har pratat med både renodlade veganer och vegetarianer och alla säger olika. Det verkar alltså vara lite som de bestämmer sig för att göra. Jag håller mig till resonemanget ovan; vegetariskt är utan animaliskt i maten, och veganskt är inget animaliskt alls.

När jag äter vegetariskt äter jag i alla fall vad som i folkmun kallas för ovo-vegetariskt och lakto-vegetariskt. Det innebär att jag använder mejeri och ägg i maten. Jag älskar verkligen ägg och creme fraiche och äter det ofta. Jag dricker också alltid mjölk till maten på vardagarna.

Bästa biffarna gör man med ägg

Efter massor av experimenterande med vegetariska biffar, tycker jag också att att de blir som allra bäst, mest hållbara och saftigast när man håller ihop dem med ägg. Punkt! Dessutom innehåller vätskan från bönorna som många använder i sina veganbiffar de gifter som bönorna använder för att skydda sig från ohyra. Dessa går under namnen lektiner och fytinsyra och fälls ut i vattnet när man blötlägger och när man kokar bönorna. Smaken är således som baken när man vill göra sina biffar och detta lägger jag mig inte i. Dock är dessa fantastiskt goda kikärtsbiffar med halloumi och ramslök gjorda med ägg och med majsstärkelse som är glutenfritt.

Servera förslagsvis kikärtsbiffarna med en maffig sallad med majs, tomat, gurka och majs. Eller varför inte en potatissallad? Till biffarna passar också en snabbfixad dillcreme bra.

» Här hittar du fler köttfria biffar

Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök

8 biffar

Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök

250g halloumi
2 tetror kikärtor (á 380-400g)
3 små ägg
0,5 dl majsstärkelse
10 ramslöksblad
salt, peppar

1. Kör halloumin till en grynig massa i en mixer. Häll över i en stor skål.

2. Skölj kikärtorna och ha ner dem i en mixer tillsammans med ägg och majsstärkelse. Kör till en smet och ös ner i bunken med halloumin.

3. Strimla ramslöken och ha ner i bunken. Salta och peppra. Blanda allt och forma till åtta biffar (Hur lösa biffarna blir påverkas av hur mycket vatten. kikärtorna innehåller och hur hårt man mixar ner dem. Blir biffarna för lösa kan man röra i mer majsstärkelse – testa med att steka en biff för att se hur konsistensen blir).

4. Stek biffarna i smör. Ska du grilla dem försteker du dem lätt på båda sidor i en stekpanna (stek dem alltså inte helt klara). Lägg biffarna i kylen och grilla dem sedan direkt på grillgallret. Pensla under grillningen med olja på båda sidor. Biffarna kan också grillas helt på grillen, då bör man dock använda ett grillnät av silikon.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.