Kikärtskakor med grönkål och mandel

Glutenfria, juliga snittar till glöggminglet

Tycker du det är kul att experimentera i köket? Jag har förstått att alla inte tycker det, men själv tycker jag det är kul sätt att utvecklas, at hitta nya smaker och nya sätt att hantera råvaror på. Det var just genom min experimenterande som dessa goda kikärtskakor med grönkål och mandel blev till.

Festligt tilltugg med julrester

Det var i samband med att jag ville hitta på en variant på glutenfria bröd som detta recept växte fram. Ofta när det serveras enkla snittar väljer folk att servera dem på någon form av bröd, men tänk då på alla glutenintoleranta stackare som inte kan äta dem. Då passar det här receptet perfekt eftersom kikärtor både är glutenfritt och rackarns gott. Det är också ett perfekt alternativ när man vill mumsa i sig av julresterna på ett festligt vis. Här hittar du mer inspiration till hur du gör något gott med dina julrester.

Köttfria tilltugg till jul

Dessa kikärtskakor med grönkål och mandel är perfekta att servera som glutenfria, juliga snittar till glöggminglet tack vare att se består av de juliga inslagen grönkål och mandel. Vill man ha kött på dem är det gott att strimla upp julskinka och toppa med. I dagens samhälle välje många att äta köttfritt, då kan man förstås köra hälften hälften så att alla kan välja som de själva vill. Har du lakto- och ovovegetariska gäster passar dessa små snittar också fint.

» Recept på fler enkla aptitretare hittar du här

Kikärtskakor med grönkål och mandel

Cirka 12 stycken

Kikärtskakor med grönkål och mandel

Kikärtskakor:

1 burk kikärtor
1 tetra röda linser
0,5-1 dl vatten
3 ägg
salt, svartpeppar

Topping:

100g grönkål
smör
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, lökpulver
1 dl mandel
200g färskost

1. Ha ner kikärtor, linser, vatten, ägg och kryddor i en mixer och kör till en slät smet. Ha ner smeten i en smörad muffinsplåt – cirka 1 centimeters smet per form – och grädda kikärtskakorna i ugnen i 25-30 minuter i 225°C. Låt svalna.

2. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner hackad grönkål. Stek under omrörning någon minut och slå sedan på äppelcidervinäger. Smaka av med kryddor.

3. Bred ett tjockt lager färskost på kikärtskakorna och toppa med hackad mandel och en nypa grönkål. Saknas kött? Ha på en nypa finstrimlad julskinka.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.