Kikärtslimpa med surdeg

Surdegsbröd med kikärtor

Enligt traditionen har jag döpt min surdeg. Han heter Sören. Jag bytte alltså bara u:et i ”suren” mot ett ö. I början matade jag min surdegsgrund med ganska mycket mjöl och vatten. Det gjorde att jag fick mer surdeg än vad jag gjorde av med. Jag slänger aldrig något av surdegen och hajar faktiskt inte heller varför folk håller på så. De är ju otroligt slösaktigt och den blir inte sämre för att man inte kastar.

Idag matar jag bara Sören med 80 gram vatten och mjöl, men eftersom jag i början fick så mycket surdeg fick min pappa en liten avkomma att baka med. Att ge bort lite av sin surdeg är vanligt, och det var roligt att min pappa också ville prova att baka surdegsbröd. Han gick också ganska snabbt, precis som jag, och köpte en hushållsassistent och döpte sedan sin surdeg till Surne. När vi hörs varje fredag och videochattar brukar ett av samtalsämnena alltid vara vilket bröd vi ska baka eller har bakat. Oftast är jag först på bollen med brödkreationerna, och sedan bakar han det helgen efter.

Bästa surdegsbröden

Denna kikärtslimpa med surdeg är ett av recepten jag delade med mig av till min pappa. Både han och min mamma tyckte det var var väldigt gott. Jag skulle inte vilja påstå att det smakar kikärtor. Däremot blir det otroligt saftigt och fint i konsistensen. Det blev en favorit för mig och sambon också, så denna surdegslimpa seglar definitivt upp i topp på min favoritlista.

Och vilka är mina favoritbröd med surdeg än så länge då?

Nåväl. Detta surdegsbröd med kikärtor är enkelt att göra. Du behöver de vanliga ingredienserna mjöl, vatten, surdeg och salt. Dessutom har jag i kikärtor. De kokta kikärtorna sköljer jag och mixar sedan med vattnet. Ner i degen och knåda. Svårare än så är det inte. Kikärtorna adderar en fin saftighet till brödet och adderar dessutom extra protein och mineral. Vill ha tips på hur man får surdegen att jäsa riktigt bra? Spana in denna post där jag ger mina bästa surdegstips. Då är det svårt att misslyckas med bakningen.

» Här hittar du fler recept på goda surdegsbröd

Kikärtslimpa med surdeg

Kikärtslimpa med surdeg

2 limpor

1 tetra/burk kokta kikärtor (à 400g)
500g vatten
150g surdegsgrund av vete
700g vetemjöl
25g flingsalt

  • Skölj av kikärtorna genom ett durkslag. Ha ner dem i en mixerskål tillsammans med vattnet. Mixa så slätt det går – det blir lite grynigt.
  • Väg upp surdeg och vetemjöl i bunken till en hushållsassistent. Häll i kikärtsvattnet. Blanda allt hastigt max en minut i assistenten. Täck sedan med plastfolie och låt det vila i 1 timme.
  • Knåda degen i 12 minuter i hushållsassistenten. Väg upp saltet och ha ner i degen. Knåda ytterligare 4 minuter.
  • Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt degen jäsa i 6 timmar.
  • Pudra vetemjöl över ett bakplåtspapper. Forma degen till en limpa och lägg på bakplåtspappret. Pudra vetemjöl över limpan och täck med bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur (cirka 17°C) i 10 timmar.
  • Ställ en ugnsplåt med kant nederst i ugnen. Sätt in ugnsgallret ovanför och lägg på en baksten. Värm ugnen till 250°C (ej med snabben). Snitta brödet med en skalpell, brödsnittare eller vass kniv. Lägg in brödet i ugnen tillsammans med bakplåtspappret, exempelvis med hjälp av en pizzaspade. Slå på 5 dl vatten i ugnsplåten i botten och stäng luckan. Baka brödet i cirka 30 minuter eller tills det kommit upp i en innertemperatur på cirka 93–95°C. Lossa bakplåtspappret efter 10 minuter och ta ut det. Låt brödet svalna i minst en timme innan du skär upp det så att värmen hinner gå ner och jämnas ut över hela brödet.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.