Kikärtspannkakor

Istället för tortillabröd

Idag bara måste jag tipsa om dessa kikärtspannkakor som jag lagade här om veckan. De är så himla fiffiga – och enkla att göra. Vad är det då som är så himla fiffigt med dem, kan man undra? Ja först och främst att de är glutenfria eftersom de görs på kikärtsmjöl. Alltså kan glutenintoleranta äta dem. De görs utan ägg, vilket gör dem helt vegetariska och veganska.

Fyra små ynka ingredienser är också allt som behövs. Det jag dock tycker är allra fiffigast är hur man kan använda dem. Man kan förvisso använda dem på precis samma vis som creper, men jag använder dem på samma vis som tortillabröd. Dessa kikärtspannkakor passar nämligen väldigt bra till texmex och till indiskt. Stek pannkakorna och använd dem som kalla. Lägg på en good vegetariskt daal, lite creme fraiche och sallad – eller stekt köttfärs, gräddfil, majs och bönor. Snurra ihop och vips då var supergoda wraps.

Superenkla, glutenfria, veganska pannkakor

Det här är alltså salta pannkakor, så det är inget jag rekommenderar att man har sylt och grejer på – då får man minska mängden salt och istället ha i socker. Kom ihåg att låta smeten stå en timme innan du steker pannkakorna så att mjölet hinner lösa upp sig. Samma knep gäller faktiskt också för vanliga pannkakor med vetemjöl – de blir mycket bättre när smeten får stå till sig innan och mjölet lös upp sig ordentligt.

Kikärtspannkakor

Kikärtspannkakor

6 stycken

150g kikärtsmjöl (ca 2,5 dl)
1 tsk salt
2 msk olivolja
4 dl vatten

  • Blanda kikärtsmjöl med salt i en bunke. Ha ner olja och vatten och vispa ihop ordentligt. Låt bunken stå i rumstemperatur i 1 timme så att kikärtsmjölet löser upp sig och binder sig med vätskan.
  • Hetta upp en normalstor stekpanna och pensla botten med ett tunt lager olja. Slå i cirka 0,75 dl av smeten per pannkaka – de ska vara ganska tunna. Slå smeten i mitten och vinkla stekpannan i cirklande rörelser tills smeten fyllt ut hela pannan. Stek på medelvärme tills pannkakan fått fin färg på båda sidor. Stek inte för länge så de blir torra – då går de inte att rulla utan att de spricker.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.