Bästa vårmaten
Under Ramslöksresan jag var på för ett par veckor sedan, fick jag med en ask ramslök hem. Ramslök var inget jag visste mycket om och min bild i huvudet var att de skulle såg ut som gräslök – gräslök med smak av vitlök.
Hur smakar ramslök?
På sätt och vis var det både rätt och fel. Visst ser de ut som gräslökar med vita blommor. Dock har gräslöken bara ett strå medan ramslöken även har två stora Liljekonvaljliknande blad på varje sida. Smaken på ramslöken är som en blandning av vitlök, gräs och vanlig lök – den är alltså lite mer gräsig än gräslöken.
Ramslök och värme
På Kinnekulle vill man gärna servera sin ramslök kall eller väldigt hastigt uppvärmd, annars försvinner smaken. Ramslökspesto och ramslökssoppa är två vanliga inslag där man i soppan har ner ramslöken precis på slutet för att behålla smaken. Jag tyckte detta var ett märkligt fenomen och ville gärna testa själv om det verkligen var så.
När det kommer till vitlök har den en stark och ettrig smak när den serveras rå. När den värms – gärna i lite smör eller olja – blir den rund och fin och ofta helt fantastisk. Till min förvåning visade sig ramslöken bete sig på precis samma sätt. När den värms får den en rundare smak och det gräsiga försvinner. Tillsatt i mat ger det en perfekt avrundning utan att ta över.
Glutenfri paj – utan mjöl
Den här pajen blev mitt första försök – både med ramslök och utan vita spannmål. Jag har länge gått och grubblat på hur man kan få till en glutenfri paj utan mjölmix. (Och än en gång bör det poängteras att jag inte är glutenintolerant – bara nyfiken.)
Detta kan man inte äta när man är glutenintolerant
När man inte tål gluten kan man inte äta korn, vete och råg. Havre går att äta, men på grund av att sädeskorn från de andra sorterna kan slinka in på fältet där havren odlas, eller att mjölen framställs i samma maskiner, är det flera gluteintoleranta som undviker havre. Särskilda producenter har dock havreproduktion som är garanterat fri från några av de andra sädesslagen. Läs gärna mer om gluten och glutenfri mat i denna post.
Detta kan man äta när man är glutenintolerant
När man är glutenintolerant kan man däremot äta andra ”mjölsorter” som exempelvis majsmjöl, potatismjöl och mandelmjöl. Det fick mig att fundera; majsmjöl och majsstärkelse tycker jag är gott, om än inte så kreativt. Potatismjöl gillar jag varken smak eller konsistens på, medan mandelmjöl är svårt att arbeta med när det används utan något annat.
Förra året gjorde jag riktigt goda Kikärtspoletter som alla i sällskapet gillade. Därför bestämde jag mig för att börja mitt pajtest med kikärtor. Jag blötlägger och kokar torkade kikärtor – är man inte så ambitiös (som min mamma påstår) köper man helt enkelt färdigkokta på burk. Jag har därefter testat att tillreda kikärtorna på två olika vis – båda funkar bra men ger lite olika resultat.
Paj av kikärtor
Det första sättet var genom att mosa de kokta kikärtorna med en potatismosare. Det tar förstås lite mer tid och energi. Däremot får man ett mjöligare slutresultat då en mixer ger mer av en kräm tack vare friktionen som uppstår. Kikärtorna blandades därefter med smör, plattades ut i pajformen och förgräddades.
Det andra sättet var just i mixer. Kikärtorna kördes då tillsammans med smör, men denna gång även med ägg. Det går förstås smidigare men ger en aningens lösare ”deg”. Även denna gång plattades det ut i pajformen och förgräddades.
Summasummarum funkar båda metoderna bra. Jag kommer dock köra i mixer med ägg eftersom jag är en lat jäkel. Blandar man inte i något ägg i degen får man en det som lättare smular men som fortfarande håller ihop bra. Dock krävs det att man är lite försiktigare när man skär och portionerar ut pajen.
Glutenfri paj med getost och ramslök
Fler roliga och glutenfria pajer har provlagats, så oroa dig inte – det kommer fler i sommar. Under tiden, testa gärna denna goding som fylls med getost (som är kanongott med kikärtor till) samt ramslök. Har du inte ramslök kan du byta mot gräslök och en liten vitlöksklyfta. Riktigt god är den också till grillat samt en sval myntasås – även den perfekt till kikärtorna.
Under receptet kommer också tips på vin att välja till. Ara, som det heter, kom att bli en av mina favoriter då jag gillar vita krispiga viner med pärontoner och fräschör. Japp, Sauvignon Blanc ska det vara för min del, såvida det inte erbjuds en fet och kraftfull Chardonnay.
Letar du fler recept? Landleys kök har både goda vårrecept som recept som passar dig som äter glutenfritt.
Grillspett med myntasås och glutenfri paj med ramslök
Pajskal:
3dl torkade kikärtor (6dl kokta)
1/2 dl flytande smör
1 ägg
salt
Pajfyllning:
400g chevreost
3 ägg
2 dl crème fraîche
10 blad ramslök
salt, peppar
Grillspett:
600g fläskfilé
4 nektariner
12 msk liquid smoke
salt, peppar
Myntasås:
20 blad mynta
5 dl matlagningsyoghurt
1 tsk äppelcidervinäger
salt
Sallad:
1 påse blandad sallad (ca 65g)
1 ask plommoncocktailtomater (250g)
1. Blötlägg kikärtorna 12 timmar, koka dem sedan 1,5 timme på låg temperatur i saltat vatten. Skippa detta steg om du använder färdigkokta kikärtor på burk.
2. Slå av vattnet och ha ner kikärtorna i en mixer tillsammans med ägg, smör och salt. Kör till kikärtorna mosats. Platta ut degen i pajformen, salta ett varv och förgrädda i 30 minuter i 200°.
3. Skala det vita av chevreosten med en osthyvel. Dela till mindre bitar och kör i mixer tillsammans med ägg och creme fraîche. Finstrimla ramslöksbladen och blanda ner i smeten tillsammans med salt och peppar. Häll i fyllningen i pajskalet och grädda sedan 20-25 minuter i 225°.
4. Finstrimla mynta och rör ihop med yoghurt, äppelcidervinäger och salt. Ställ sådden kallt.
5. Ansa fläskfilén och skär till lagom stora bitar. Pensla med liquid smoke samt salta och peppra. Skär stora klyftor av nektarinerna och bryt loss från kärnan. Varva kött och nektarinklyftor på spett och grilla dessa. Servera med sallad, tomater och en skvätt balsamvinäger.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Jag tar en restresa
Tack för en härlig inspirerande blogg – nu undrar jag var du köpt grillspetten som finns på bilder ovan – sådana har jag letat efter i flera år ! Tacksam om du vill svara.
Hej Karin.
Kul att du gillar.
Spetten är köpta i Turkiet. En bit att åka alltså men kanske en bra ursäkt att sticka iväg på semester ;)
Mvh
Manni