Kikärtssallad med tomater och grillad paprika

Enkelt och snabblagat tillbehör

Äntligen är det tillräckligt varmt för att kunna sticka ut på picknick! Picknick är ett utmärkt sätt att käka middag eller lunch på när man bor i stan. Har man ett landställe äter man ju oftast där, kanske på terassen. Bor man i stan och har nära till en park eller grönområde är däremot picknick ett trevligt sätt att komma ut och njuta av solen och naturen.

På picknicken är det många som grillar. De tar helt enkelt med sig en liten portabel minigrill och lägger maten på. Skippa gärna engångsgrillarna då de både är dåliga för miljö och hälsa, men även då resultatet blir så himla dåligt. Gallret är precis ovanför värmekällan så det mesta blir bränt. Idag finns många små klotgrillar, fiffiga grillhinkar, portabla kolgrillar och smidiga bricketgrillar att grilla i.

Mat som kan förberedas

Portabel grill med grillad korvNär jag ger mig ut på picknick väljer jag ofta att ta med mat som kan förberedas. Den färdiga maten tar man med i en kylväska, paketerad i olika lådor. Exempelvis kan det vara potatissallad och bönsallader, goda röror och såser, grönsallader, bröd och ost. Köttet kan man förmarinera om man ska grilla det på plats. En klassiker att ta med sig är förstås också korv med bröd. Kolla in detta goda recept på lyxiga toppings till korv med bröd. Självklart är det utmärkt att göra i förväg och ta med sig i byttor.

Denna goda kikärtssallad med tomater och grillad paprika är en matig sallad som passar att servera till det mesta. Undviker man att äta snabba kolhydrater i form av ris, pasta eller andra vita spannmål passar den fin att byta mot då kikärtorna innehåller mineraler, fibrer och protein. Den är förstås också bra om man vill ha ett veganskt alternativ med sig i picknick-korgen.

Perfekt till picknick och buffé

Jag serverar gärna denna picknicksallad till kyckling eller olika typer av fläsk eller nötkött. Den är också utmärkt till fisk, eller som sagt, om man vill ha ett vegetariskt alternativ. Självklart måste den inte bara med ut på picknicken. Den går lika bra att servera från en skål till den vanliga middagen därhemma. Varför inte till en plockmiddag eller buffé? Kolla också in denna krispiga sallad med rädisor och äpple och denna enkla sallad med gröna bönor och rostade solrosfrön som passar fint ihop med det övriga.

Har man lite mer tid kan tomaterna gott ligga och semitorka i ugnen – det blir väldigt gott och är enkelt att göra. De som testat att torka egna tomater vet. Kolla in mitt recept på soltorkade tomater.

» Här hittar du fler recept som passar till picknick

Kikärtssallad med tomater och grillad paprika

För: 4 personer

Kikärtssallad med tomater och grillad paprika

1 röd paprika
1 liten röd lök
1 burk kikärtor
2 plommontomater
2-3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt, peppar
några kvistar färsk timjan

  • Kärna ur och skär paprikan till stora klyftor. Hetta upp en torr stekpanna och rosta paprikan så att båda sidorna får lite sot och paprikan mjuknar. Salta ett varv.
  • Skär löken till smala klyftor och ha ner i pannan på slutet. Låt den stekas 1-2 minuter så den mjuknar.
  • Skölj kikärtorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Skär plommontomaterna till mindre bitar. Skär den stekta paprikan till ungefär lika stora bitar som tomaten. Blanda allt och slå på olivolja, balsamvinäger och smaka av med kryddor och örter.

Kikärtssallad med tomater och grillad paprika

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.