Kikärtssås

Enkel sås till grillat

Hemma hos oss äter vi ofta bearnaisesås. Du vet köpervarianten som trots allt funkar helt okej till det mesta. Kanske har det blivit lite för enkelt att ta till bean, för här om dagen när vi skulle grilla och diskuterade vilken sås vi skulle ha föreslog min sambo som vanligt den gamla vanliga bearnaisesåsen. ”Men kom igen nu”, sa jag. ”Inte nu igen. Allt smakar ju precis likadant när man har bea till allt”. Sambon såg lite snopen ut men verkade inte ha några spännande idéer på lager. Det var så jag svängde ihop denna kikärtssås.

Istället för hummus

Denna kikärtssås påminner mycket om en hummus. Den görs också på samma sätt och innehåller samma ingredienser – på ett ungefär. Det som skiljer denna kikärtssås från hummus är att den inte innehåller någon tahini. Personligen tycker jag att tahini är en ganska överskattad ingrediens. Den har en lite otäck, slemmig konsistens som får mig att tänka på att äta murbruk. De gånger jag köpt tahini till att ha i hummusen har den stora burken bara blivit ståendes längst bak i kylen tills jag hittar den några år senare och kastar den…

Jag har även gjort egen tahini, och det kändes absolut fräschare, samtidigt som jag tycker att den fick en trevligare färg än den gråa man kan köpa. Ja, som du kanske märker är jag inget direkt fan av tahini, men det var å andra sidan inte det vi skulle prata om – även om den uteblivna tahinin i en hummus kan folk att gå igång på samma vis som när man bakar med surdeg och även använder jäst…

Gott och enkelt

Nåväl. Ingen tahini i denna sås alltså. Däremot crème fraiche för att addera syra och att göra den krämigare och fylligare. Det är ju trots allt en kikärtssås. Istället för citron tar jag balsamvinäger eftersom denna även innehåller lite sötma. En hummus ska också innehålla vitlök. Jag har ett knep när det kommer till att ge vitlöken en god och rund smak, utan det där lite ettriga som sätter sig i hela munnen; man micrar den! Man pressar alltså vitlöken i en liten skål, lägger på en liten klick smör och ställer in det hela i micron på högsta effekt i 30 sekunder. Då får vitlöken en snabb tillagning och en fantastisk smak. Jag brukar skoja och säga att om vi skulle sälja lägenheten skulle jag inte ställa kanelbullar i ugnen för att skapa en känsla av hemtrevnad – jag skulle micra vitlök i smör. Det luftar ju så underbart gott, och för mig som jobbar så mycket med mat är det mycket mer tilltalande än bullar. Kanske beror det på att jag växt upp med en vitlöksälskande mamma.

Denna kikärtssås passar fint att servera till såväl kött som till vego. Vill du göra den vegansk kan du micra vitlöken i veganskt smör (kolla exempelvis in Vegan Block som har en bra sammansättning och fin smak) eller i en liten skvätt rapsolja. Det ska inte alls vara mycket. Knappt en halv tesked fett. Såsen går utmärkt att göra i förväg och ställa i kylen. Jag brukar servera en kall. Som sagt, vill man variera det hela med de gamla uttjatade såserna där hemma är detta en god sås att prova.

https://www.landleyskok.se/huvudingrediens/saser-roror

Kikärtssås

Kikärtssås

För: 4 personer

1 stor vitlöksklyfta + en klick smör
1 tetra/burk kikärtor (á 400g)
0,5–1 dl olivolja
0,5 dl vatten
0,5 dl crème fraiche
1 tsk balsamvinäger
2 krm malen spiskummin
2 krm malen koriander
1 krm rökt paprikapulver
salt, peppar

  • Pressa vitlöken och ha ner i en skål tillsammans med en klick smör. Kör i micron på full effekt i 30 sekunder.
  • Skölj kikärtorna och ha ner i en mixerskål tillsammans med olja och vatten. Kör till en slät sås.
  • Ha i creme fraiche, den micrade vitlöken samt kryddorna. Kör mixern ett litet tag till så att allt blandas. Häll upp i en skål och kolla av om det behövs mer salt. Det behövs ganska mycket salt – ta lite i taget, blanda ordentligt, låt stå någon minut och smaka av. Ha i mer om det behövs.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.