Kirskålssoppa

Vilket ogräs kan man äta?

Precis som föregående år börjar nu ogräset dyka upp. Det spelar nästan inte roll hur man gör – det envisa ogräset vill som vanligt ta över rabatter och gödselstackar. Men istället för att kriga mot det – ät det! Ogräset kirskål, som uttalas kish-kål har en smak som påminner om svarta vinbär med en lätt pepprighet. Detta passar utmärkt att göra soppa på. Varför inte göra en kirskålssoppa?

Kirskål Recept med kirskål

Denna goda och enkla soppa görs av kirskål, gul lök och grädde (välj vispgrädde av soja så blir receptet helt laktosfritt och veganskt). Det hela får ett lyft av äppelcidervinägern och passar fint att servera i ett litet glas som en amuse – alltså en inledande försmak innan maten. Man kan också servera denna kirskålssoppa med en bit bröd om ha den som för- eller huvudrätt.

Hur ser kirskål ut?

Hur känner man då igen kirskål? Ja, för egen del har jag ett ställe där jag alltid plockar den och på så vis vet vad som dyker upp. Blommorna på kirskål som är små och vita påminner mycket om blommorna på hundkex. Hundkex i sin tur kan förväxlas med Odört som är en giftig växt. Alltså ska man vara helt säker på vad man plockar. Utgå ifrån bladens utseende snarare än blommans.

Själva bladen på kirskål skiljer sig dock från hundkexens då de är breda och trefingrade. Jag tycker de ser lite ut som hummerklor. De breda bladen sitter på långa stjälkar med tre tre blad på vardera. Kirskål kan förväxlas med Mästerrot. Denna är inte giftig men har blad med bredare bladflikar. Här kan du läsa mer om 5 sorters ätbart ogräs för nybörjaren. De dekorativa bladen jag lagt överst i soppglasen på bilden är vild körvel, också kallad spansk körvel.

» Här hittar du fler recept med ogräs

Se gärna videon nedan där jag berättar mer om kirskål, löktrav och nässlor. Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Kirskålssoppa Kirskålssoppa

För: 8-10 personer som aptitretare, 4 personer som förrätt

1 gul lök
70-100g kirskål
4 dl vitt vin
3 dl vatten
3 dl grädde
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, chilipulver

1. Hacka gul lök och låt den mjukna i en kastrull med smör eller olja.

2. Skölj kirskålen och torka den på en handduk. Ha ner kirskålen och låt den fräsas under omrörning till den mjuknat. Slå på vin och vatten och låt allt puttra under lock i 10 minuter.

3. Kör allt så slätt det går med en mixerstav. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och ha i grädde. Låt det puttra ihop ytterligare 10 minuter. Smaka av med äppelcidervinäger och kryddor. Servera i små glas som aptitretare.

Kirskålssoppa

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.