Kladdkakstårta med grädde och jordgubbar

Lyxig kladdkaka med grädde och bär

Rackarns vad gott det är med kladdkaka. Kombinerar man det dessutom med grädde och jordgubbar han man en tårta som heter duga – en riktigt sommartårta! Jag bakar sällan, men när jag väl bakar ska det vara enkelt och pysselfritt. Ju enklare desto bättre. Just därför tycker jag också att kladdkaka är smidigt och bra.

Festlig sommartårta med choklad

Den är tårtan eller efterrättskakan är gudomligt god och passar utmärkt med en kopp kaffe eller ett glas portvin. Den är heller inte svår att göra. Blanda ihop ingredienserna och sätt in kakan i ugnen. Sedan är det bara att toppa med grädde och jordgubbar.

Kladdkaka med grädde och jordgubbar

För: 12 personer
Tid: 35 minuter
Temperatur: 175°

Kladdkakstårta med grädde och jordgubbar

250g smör
100g mörk choklad
3 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kakao
0,5 liter färska jordgubbar
3 dl vispgrädde
florsocker

1. Smält smöret i en kastrull och ha ner hackad choklad. Rör till allt löst upp sig.

2. Rör ihop strösocker, farinsocker och ägg i en bunke. Rör i mjöl och kakao och sedan chokladsmöret.

3. Smöra och mjöla en springform på cirka 27 centimeter i diameter. Häll smeten i formen och grädda sedan kakan i 175°C i cirka 30-35 minuter. Kontrollera med en tandpetare om den är klar. Låt svalna.

4. Vispa grädde fluffigt och bred på. Toppa med färska jordgubbar. Avsluta med att pudra över florsocker.

Rekommenderat vin till: Grådask Tawny Portvin (8089) 169:-

Kladdkaka med grädde och jordgubbar är perfekt avslutning på en buffé. Enkelt att göra och väldigt gott.