Kladdkaka med grädde

Qvänum Ambassadörsporter

Porter är en mörkt brun-svart öl som man låter överjäsa. Denna har hög alkoholhalt och görs på rostad malt. Smaken på porter är en aning bränd med inslag av choklad och kaffe.

Porter och choklad

Qvänum AmbassadörsporterAmbassadörsportern är en stramare och torrare porter vilket gör att den passar bra till kötträtter, grytor och det självklara valet en dessert med choklad. Enligt Qvänum själva är den också utmärkt till ostron. Alkoholhalten ligger på 7,8%.

Dryck till dessert

Bland smakerna på Portern kan man ana kaffe, tobak, knäck och choklad men en viss bränd ton. Vi höll det enkelt och lagade en god kladdkaka toppad med grädde, något som blev överraskande gott till eftersom portern balanserade upp sötman i kakan. I kombination med portern fick kakan mer chokladsmak medan själva ölen fick en rundare smak med dämpad beska. Hela vår provning med öl från Qvänum Mat & Malt kan du läsa om här.

» Ambassadörsporter (nr 88230) 57,40:-

Kladdkaka med vispgrädde

För: 4 personer
Tid: 20-25 minuter
Temperatur: 175°

Kladdkaka med grädde

100g smör
75g mörk choklad
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
ströbröd
vispgrädde

1. Smält smör och mörk choklad i en kastrull. Rör ner socker och vaniljsocker, tillsätt sedan äggen. Avsluta med att blanda ner vetemjölet.

2. Bröa små formar och häll upp smeten i dessa. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 175°C i 20-25 minuter.

3. Låt kladdkakorna svalna. Vispa grädden och servera på toppen.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.