Klar potatissallad med örter, soltorkade tomater, rödlök och kapris

Sommaren är till för att odla

Alltså, vad finns det att inte älska med denna tid på året? Solen skiner, man kan gå i shorts utan att frysa och det växer så det knakar i odlingslanden. Det bästa jag vet är att gå upp tidigt, ta en kopp kaffe och traska runt mellan odlingslanden och fundera över vad man ska laga till kvällen. Här på landet, där vi faktiskt har bott nu i 2,5 år tack vare pandemin, är det lugnt och skönt. Bara fåglarnas kvitter och de egna tankarna får ta plats i huvudet på morgonen.

I år har jag expanderat mina odlingar till 23 stycken lådor. Några består av pallkragar och andra har jag byggt själv av ytterpanel som jag laserat. I botten lägger jag hästgödsel och ovanpå det ny jord. Hittills har det varit bra fjong i grödorna, och det är helt klart värt besväret att gräva om dem varje vår. Nu, när vi snart är i mitten av juli, börjar det bli dags för potatisen att skördas. Jag var en riktig slarver förr året och missade helt att ta upp den, men i år ska det bli egenodlad potatis till potatissalladen. Vist kan man skörda till midsommar, men jag vill gärna vänta lite till så den får växa till sig. Jag brukar aldrig köpa någon särskild sättpotatis eller sättlök, utan planterar helt sonika de potatisar och lökar som börjat skicka upp skott i skafferiet. Om potatisen gör det under vintern brukar jag lägga dem i garaget där vi har runt 10 grader. Då har de klarat sig fint fram till våren och kan planteras i en stor hink fram tills det är tillräckligt varmt för att kunna flytta dem till odlingslanden.

OdlingsplatsOdlingsplatsOdling bönor

Odling purjolökOdling fänkålOdling blommor pumpaOdling av spetskål

Laga en god, klar potatissallad

Av potatisen kan man göra en klar potatissallad med örter, soltorkade tomater, rödlök och kapris. Ja, det går så klart lika bra med potatis som man köper – den måste inte vara hemodlad. Har man inte tillgång till färskpotatis tar man bara vanlig fast potatis. Gärna så små och runda potatisar som möjligt så blir det fina bitar när man skär dem i kvartar. I potatissalladen lägger jag ett gäng örter. Dessa kan man variera beroende på vad man har tillgång till och förstås beroende på vad man ska servera till.

Har man exempelvis också örter i marinaden till köttet kan man antingen välja andra örter i potatissalladen än dessa, eller komplettera med samma örter för att förstärka effekten. Jag älskar ju libbsticka och har en riktigt bjässe till planta i odlingarna. Dillen har också blivit riktigt fin i år, och jag älskar ju även dill, så både libbsticka och dill får hamna i min potatissallad. I år har jag också satsat extra på örter då jag även skapat en Medelhavsrabatt. Denna ligger i gassande sol och innehåller rosmarin, salvia, timjan och oregano. Hur härligt är det liksom inte att kunna skörda örter utan att oroa sig för att det ska ta slut i landen? Vi får se om örterna i denna rabatt klarar sig till nästa år.

Att odla är kul

Ja, som du kanske märker är, förutom maten, mitt stora intresse att odla. Jag har alltid odlat på något vis sedan jag var yngre, antingen på mina föräldrars landställe, eller i lådor hemma i stan. För 4,5 år sedan köpte vi vårt landställe, och sedan dess har jag odlat fullt ut och varje år byggt ut odlingarna på fler och fler platser. Eftersom vi har en tomt på nästan en hektar finns det garanterat plats att odla på. Det gäller bara att orka vattna allt sedan… Självförsörjande har jag inga planer på att bli, för det skulle krävas odling på ett helt annat vis. Dessutom har jag valt att odla sånt som kan vara svårt att få tag i, sånt som är bekvämt att hela tiden ha till hands på tillväxt och sånt som är lite annorlunda eller dyrt att köpa. Några exempel kan vara betor, bönor och morötter i annorlunda färger, sparris, physalis mm.

Gillar du också att odla? Berätta gärna vad du odlar och ställ frågor om du har några funderingar. Det gör du i kommentarsfältet längre ner på sidan. Här bjuder jag nu på receptet på min goda potatissallad med örter. Servera den förslagsvis till något grillat. Exempelvis fisk, kyckling eller kött. Den passar också bra om du vill grilla något vegetariskt så som zucchini, aubergine eller spetskål. Den passar också bra att ställa fram i en stor skål på buffén. Då räcker den också till fler personer.

» Här hittar du fler recept på goda potatissallader

Klar potatissallad med örter, soltorkade tomater, rödlök och kapris

Klar potatissallad med örter, soltorkade tomater, rödlök och kapris

För: 4 personer som tillbehör

Potatissallad:

1 kg färskpotatis eller fast potatis
8 bitar soltorkade tomater
1/2 liten rödlök
1 dl kapris

1 dl hackade örter, ex dill, persilja, timjan, libbsticka
1–1,5 dl olivolja eller olja från vitlök eller soltorkade tomater
1 krm gul curry
0,5 tsk senap
2 tsk balsamvinäger
salt, svartpeppar

  • Tvätta potatisen och skala den om det behövs. Koka potatisen hel i saltat vatten i cirka 10 minuter eller tills den mjuknat – känn med en tandpetare. Slå av vattnet och låt potatisen svalna. Skär den sedan till lagom munsbitar.
  • Strimla de soltorkade tomaterna. Skär ett snitt rakt in i lökhalvan mot roten och skiva den sedan till kvartsskivor.
  • Hacka örterna och blanda dem med olja, curry, senap och balsamvinäger i en stor skål. Lägg i potatis, soltorkade tomater, rödlök och kapris och blanda allt. Dra över salt och peppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.