Klassisk gulasch med potatis och högrev

Gulasch med potatis

Än är inte grytornas tid förbi. Grytor och gratänger passar nämligen bra när det är kallt och ruggigt ute. Det är också bra bjudmat att laga till många; Grytan kan stå och puttra i förväg för att sedan värmas på. Tillsammans med goda tillbehör så som bröd, gräddfil och rostade nötter blir det en festlig och komplett middag att bjuda på.

Detta recept är vad i alla fall jag skulle kalla för en klassisk gulasch med potatis och högrev. Det finns naturligtvis alltid olika varianter och ingredienser som skiljer sig åt. Exempelvis kan man ha pasta eller gnocchi i gulaschen. Man kan variera kryddningen och grönsakerna. Jag tycker absolut att en gulasch ska innehålla färsk paprika och rökt paprikapulver. Jag brukar också ha i både timjan och persilja när det kommer till örter.

Man som passar till många

Till en gryta kan man använda både framdelskött och bakdelskött. Dessa partier har antingen mycket insprängt fett, eller är strama kraftiga muskler som behöver mycket tid för att komma till sin rätt. Jag använde högrev denna gång. Detta är typiskt grytkött som har hög marmorering och god smak. Eftersom receptet även innehåller potatis blir grytan också redd när potatisens stärkelse kokar ut i vattnet. Det gör den fyllig och att man inte brukar behöva tillsätta någon ytterligare stärkelse.

» Här hittar du fler goda recept på grytor

Klassisk gulasch med potatis och högrev

Klassisk gulasch med potatis och högrev

För: 8 personer

1,3 kg högrev
2 stora gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
3 vitlöksklyftor
700g fast potatis
2 stora morötter
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk kumminfrön
1 tsk chiliflagor
salt, peppar
1/2 kruka persilja
1 tsk torkad timjan
500g krossade tomater
3 dl rött vin
1,5 liter vatten

Tillbehör:

Creme fraiche
Bröd

  • Ansa högreven och skär till mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttbitarna runt om – ta lite i taget. Ös över i en gryta.
  • Hacka gul lök och paprika och finhacka vitlök. Ha ner i grytan och starta den på medelvärme.
  • Skala och tärna potatis och morötter och ha ner i grytan. Ha i alla kryddor och slå på vatten och vin. Låt allt koka upp och dra sedan ner till medelvärme så det bara småputtrar. Låt gå under lock i 1,5-2 timmar. Servera med gräddfil eller creme fraiche och bröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.