Klassisk Jordgubbstårta

Midsommartårta med jordgubbar

Vad är en midsommar utan jordgubbstårta? Något mer svenskt och somrigt får man faktiskt leta efter. Hos oss har vi en egen jordgubbstårte-tradition som inte sammanfaller med misdommar, och den är att göra jordgubbstårta till sambons födelsedag. Min sambo fyller år mitt i sommaren. Ända sedan han var liten gjorde hans småländska farmor jorgubbdtårta som han fick på födelsedagen. Sedan vi blev tillsammans, vilket är 15 år sedan, har istället jag haft hand om tårtbestyren. Vi är ofta på landet det här datumet, och då passar det utmärkt med jorgubbstårta i den gröna.

Enkel jordgubbstårta med sockerkaksbotten

Hur knepig man vill göra sin jordgubbstårta kan man välja själv. Är man pillrigt lagd kan man förstås göra det riktigt avancerat. Själv kör jag alltid en klassisk variant med sockerkaksbottnar, vaniljsås, jordgubssylt, grädde och färska jordgubbar. Sockerkaksbottnarna ska också gärna dränkas in med något, exempelvis spadet från någon fruktkonserv eller någon juice. Både spad från ananas och inlagda persikor brukar bli gott. Då blir tårtan saftig och god och inte så torr.

Recept på klassisk jordgubbstårta

Här kommer receptet på min klassiska jorsgubbstårta. Den är enkel att göra, kräver inte en massa ingredienser och pill och blir precis så där god som en jordgubbstårta ska vara.

Klassisk Jordgubbstårta

För: 8 personer

Klassisk Jordgubbstårta

3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 paket runda sockerkaksbottnar (delad i tre bottnar)
1 dl vaniljsås
1 banan
1,5 dl spad från fruktkonserv eller juice (se ovan)
1 dl jordgubssylt
0,5-1 liter färska jordgubbar

1. Vispa grädde tillsammans med vaniljsocker.

2. Lägg ut den understa sockerkaksbottnen på ett fat. Bred på ett lager vaniljsås och fördela ut skivad banan.

3. Lägg på nästa sockerkaksbotten och ringla över fruktjuice. Bred på ett lager jordgubbssylt och lägg sedan på den översta sockerkaksbottnen. Spatla ut grädde runt om med hjälp av en slickepott. Dekorera med färska jordgubbar – skivade, hela eller som man vill.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.