Klassisk köttgryta med rotsaker och mos

Klassisk gryta till middag

Här om dagen blev jag sugen på en gammal hederlig gryta till middag – en gryta utan en massa krusiduller och med få ingredienser. Lite som en gryta på mammas vis. Mamma brukade ofta göra enkla grytor efter klassiska recept. Jag minns speciellt en klassisk köttgryta med rotsaker och mos i denna stil som hon brukade göra. Därför bestämde jag mig för att göra en köttgryta i min nya tryckkokare. Jag hade inte särskilt mycket tid på mig eftersom jag satte igång sent med middagen. Då var det perfekt att kunna använda tryckkokaren eftersom den kortar ner koktiden betydligt.

Crock Pot Express Multicooker med tryckkokareDen nya tryckkokaren må se ut som en Crock Pot… och det är det faktiskt också! Den senaste modellen heter Crock Pot Express Multicooker och är en kombinerad tryckkokare och slökokare. Det verkar som att någon har läst mina tankar, för jag har gått och tänkt på att det vore smidigt att ha flera funktioner i en.

Denna gryta är som föregående Crock Pot en högre smalare modell istället för att ha en vid gryta. Den rymmer 5,7 liter och har bryning och ångkokning som de senaste Crock Pot-modellerna. Bryningen innebär att man kan bryna på hög värme i grytan. Ångkokning… ja det säger sig självt. Innergrytan går att köra i diskmaskinen, men den var så lättdiskad att det knappast behövdes. Den är också av lättare material än de första modellerna vilket är skönt och lätt att hantera.

Recept för Crock Pot

Det här är min sjätte slökokare och den femte i ordningen som kommer från Crock Pot (en kom från Nordic Cooker). Alltså är det kanske inte oväntat att jag gillar maskinerna från Crock Pot (Här hittar du alla mina recept till Crock Pot). Jag gillar verkligen smidigheten i att kunna lämna grytan utan uppsikt. I en ugn är det inga problem, men att lämna en gryta för sig själv på spisen medan jag går ut är inget jag föredrar att göra. Det händer lätt att det kokar över eller att grytan går torrt. Hemma kan jag ställa in spishällen så att den stänger av sig efter utsatt tid, men det är inte alla spisar som kan, och inte heller spisen vi har på landet. Alltså är det skönt att Crock Poten stänger av sig själv och att man kan fördröja starten.

Crock PotCrock PotCrock Pot One Pot Cooking

Klicka på passande bild för att läsa mer om respektive modell. Här kan du också läsa mer om Crock Pot samt allt du behöver veta före och efter ditt köp Letar du recept till Crock Pot? Kolla in alla recept för slökokare här.

Tryckkokare och slökokare i samma

Jag har sedan tidigare en tryckkokare som man kör på spisen, men jag tyckte denna modell från Crock Pot var tystare och smidigare. Ärligt talat började jag fundera på om den ens var igång efter att luften pyst ut och att det fick bli en överraskning om maten var tillagad när jag öppnade den. Skönt nog var den bara extremt tystgående. Grytan i sin tur blev riktigt smaskig och räckte till flera middagar eftersom vi bara är två i hushållet. På nolltid fick man en riktigt mör köttgryta att njuta av till middag.

Tips till receptet

Är du sugen på att testa detta recept på klassisk köttgryta med rotsaker och mos? Självklart kan du följa detta recept även om du inte har en tryckkokare Från Crock Pot. Tillagar du grytan i en tryckkokare som ställs på spisen gör du på samma vis som nedan. Har du ingen tryckkokare och vill laga köttgrytan i en vanlig gryta gör du enligt stegen nedan. Har du en en emaljerad gryta är det bäst att bryna kött och lök i en stekpanna och ösa över i grytan. I emaljerade grytor bränner det lätt fast och ger bitter smak åt grytan. I metall- och gjutjärnsgrytor kan man bryna direkt i grytan. När alla ingredienser är i grytan låter du allt sjuda under lock i cirka 2-3 timmar. Vill du köra grytan i ugnen bryner du kött och lök på spisen och sätter sedan in grytan i ugnen. Kör i cirka 200°C i 2-3 timmar med lock. Kontrollera att kött och rotsaker är genomlagade, låt den annars gå längre.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Klassisk köttgryta med rotsaker och mos

För: 4-6 personer

Klassisk köttgryta med rotsaker och mos

800g högrev
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 morötter
400g kålrot
4 stjälkar blekselleri
salt, peppar
3 dl rött vin
5 dl vatten

Potatismos:

1 kg potatis
1-1,5 dl mjölk
salt, peppar, lökpulver

Tillbehör:

inlagd gurka

  • Ansa högreven och skär den till bitar. Starta Crock Poten i bryningsläge (saute) och ha ner en klick smör samt köttet. Se till att köttet får yta runt om.
  • Hacka lök och finhacka vitlök. Ha ner i Crock Poten och låt fräsa med några minuter så det mjuknar. Stoppa bryningsläget.
  • Gnugga morötterna rena och skala kålroten. Skiva morötter och blekselleri. Tärna kålroten. Ha ner i Crock Poten och vänd runt med de övriga ingredienserna i grytan. Salta och peppra. Slå på vin och vatten. Vrid på locket och kör Crock Poten i 45 minuter i tryckkokarläget på hög temp.
  • Skala och skär potatisen till mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten i cirka 10 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i mjölk – ta lite i taget tills moset fått lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och lökpulver.
  • Servera grytan med potatismos och inlagd gurka.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.