Klassisk krämig pumpasoppa

Dags att börja planera för Halloween

Visste du att jag schemalägger recepten här i bloggen upp till tre månader i förväg? På så vis får jag en bra överblick kring planeringen och kan anpassa recept efter säsong. Luckorna i planeringen fyller jag i med spontana inlägg, kanske dagen innan de publiceras. Många gånger är recepten också lagade ett helt år innan – alltså samma säsong fast året innan. Jag skriver ibland inläggen på en gång, men jag sparar publiceringen till nästa år. Det är helt enkelt för sent att publicera dem när de är lagade, och då är det bättre att vänta. Ingen vill väl exempelvis laga julmat efter jul? Inte jag i alla fall som är rätt trött på all julmaten.

PumporDet är många tidningar och redaktioner som gör på precis det här viset – de fotar sina omslag och skriver sina recept någon eller eller ett par månader i förväg. För mig är huvudsaken att recepten passar säsongen, dagen eller högtiden. Dels för att jag gärna lagar mat med de råvaror som är i säsong, men också för att man så klart vill ha recept som passar årstiden.

Just idag när jag skriver denna bloggpost är det en mörk morgon i mitten av oktober – jag är alltså inte lika tidigt ute med receptet som jag brukar. Klockan är halv sju och jag är faktiskt lite i chock över hur mörkt det är ute. Jag vet inte hur det är med er, men jag hinner glömma hur mörkt det blir den här tiden på året. Efter en underbart varm och solig sommar känns det lite konstigt att det ska vara så här mörkt i fem månader till… Särskilt eftersom det fortfarande är relativt varmt och grönt ute.

God och värmande mat till hösten

När det är så här mörkt ute blir jag alltid lika sugen på att kura in mig inomhus och göra det mysigt. Massor av värmeljus i kulörta lyktor är obligatoriskt. Jag är också typen som mer eller mindre alltid lyssnar på musik, så något skönt och jazzigt eller en bossa nova får gärna sorla ur högtalarna. Jag och min sambo har precis köpt landställe, så där kommer det att göras mysigt kan jag lova.

Mysigt vid HalloweenPumporPumpasoppa

Jag vet inte hur det är med er, men till hösten blir jag extra sugen på värmande mat. Gratänger, grytor och soppor lagas på löpande band. Dels för att det är enkelt, men också för att säsongens råvaror passar så bra till detta. Pumpa är en stor favorit till hösten och här i bloggen finns flera goda recept på pumpasoppa. Dagens recept på soppa är en klassisk krämig pumpasoppa utan några särskilda krusiduller. Den är enkel att göra och går faktiskt att göra med vilken pumpasort man vill. Att laga mat på denna kanonfina råvara är inte svårare än något annat. När vi ändå är inne på ämnet vill jag passa på att rekommendera denna post där du kan läsa med om våra vanligaste sorters pumpa och se hur de ser ut.

Recept med pumpa

Klassisk krämig pumpasoppa är en mjuk och värmande soppa med ingredienserna pumpa, gul lök och grädde. Denna passar utmärkt att njuta av på hösten, framför allt till Allhelgona och Halloween. Servera den som förrätt, eller varför inte kombinera med hembakt bröd för en komplett måltid? För en helt vegetarisk/vegansk rätt byter du grädden mot havregrädde. Det här är ett bra grundrecept på pumpasoppa som kan varieras med olika sorters topping. Denna toppar jag med gräddfil och hackad gräslök, men den är precis lika god med knaprigt bacon eller rostade pumpafrön. Kör du med rostade pumpafrön fortsätter den naturligtvis att vara helt vegetarisk. Vill du ha en vegansk variant på denna topping byter du gräddfilen mot vegansk fraiche.

HalloweenpumpaSå, vilken pumpa ska man ta till denna soppa? Det många inte verkar känna till är att man kan laga mat av alla sorters pumpor. Man brukar dock undvika de små dekorationspumporna eftersom de inte är särskilt goda. Den vanliga Halloweenpumpan, alltså den stora orange och dekorativa pumpan som man brukar karva ur, den funkar alldeles utmärkt. Den har ett härligt orange kött och är i många fall roligare att använda tack vare sin fina färg och att den går att hitta till bra pris. Så när butikerna är fyllda med härliga pumpor är det lika bra att passa på!

Eftersom vi denna höst har turen att kunna njuta av en massa färgglada löv i både grönt, gult och rött (till skillnad från förra hösten då alla löv huxflux trillade av träden utan förvarning), kan man använda dem som till dekoration på bordet när man serverar soppan till Allhelgona och Hallween. Den som letar fler recept till Halloween kan kika här. Vill du göra en läskigare variant av denna soppa kokar du också lite svart pasta och har i.

» Här hittar du fler recept med olika sorters pumpa

Klassisk krämig pumpasoppa

Klassisk krämig pumpasoppa

För: 4 personer

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500g skalad, urkärnad pumpa (butternut eller halloweenpumpa)
1 dl vitt vin
1 tärning grönsaksbuljong
5 dl vatten
3 dl grädde*
salt, peppar

Topping:

1 dl gräddfil*
1 knippe hackad gräslök

  • Hacka lök och finhacka vitlök. Skala och skär pumpan till bitar.
  • Fräs lök och pumpa på medelvärme i en kastrull med matfett. Rör om emellanåt och låt det fräsa tills den börjar falla isär och mjukna – cirka 10 minuter. Ha ner den hackade vitlöken på slutet och låt den värmas några minuter.
  • Höj värmen, slå på vinet och låt det fräsa in någon minut. Smula i buljongtärningen och slå på vatten. Låt det puttra under lock i cirka 5 minuter, återigen på medelvärme. Mixa soppan med en mixerstav och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Rör i grädden och låt det puttra i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Slå upp i skålar och ringla över gräddfil och strössla över hackad gräslök. * Se ovan i texten för helt vegetariska/veganska alternativ.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.